Magától gyógyult ki az agytumorból egy hároméves kislány

Vágólapra másolva!
Egy brit lányt szülei hosszú időn át hordtak kemoterápiás kezelésekre és már a legrosszabbra számítottak, amikor, egyelőre megmagyarázhatatlan módon eltűnt szervezetéből a daganat.
Vágólapra másolva!

A 3 éves Liberty Rose Finn szemei mögött jóindulatú daganatot találtak, amely súlyosan korlátozta a látását. Az orvosok hosszú időn át tartó kemoterápiával igyekeztek meggyógyítani a kislányt, ám a kezelés nem használt - írja a Daily Mail brit napilap.


A szülők már a legrosszabbra készültek, azonban egy évvel a kemoterápia leállítása után a családtagok megdöbbenve tapasztalták, hogy a daganat eltűnt Liberty szervezetéből. A tumor, amely szinte teljesen körbenőtte a látóidegeit, jelentősen korlátozva a látását, annyira összezsugorodott, hogy már nem is lehetett látni az MR-, és CT-felvételeken. A kislány javarészt visszanyerte a szeme világát, orvosai pedig nagyon biztatónak nevezték a szokatlan gyógyulást.


Liberty-t eredetileg szemmozgási zavarokkal diagnosztizálták, azonban a nottinghami Queens Medical Centre-ben végzett további vizsgálatok kimutatták, hogy a daganat a kislány látóidegeinek a kereszteződését érintette, emiatt az operációt eleve kizárták, mivel a tumor elhelyezkedése csaknem lehetetlen lett volna a beavatkozás.


Ezután, 2007. októberében Liberty megkezdte másfél éven keresztül tartó kemoterápiáját, amelynek végére - az MR-felvételek tanúsága szerint - a daganat mérete a felére csökkent. A kislány azonban már annyira szenvedett az erős gyógyszerek mellékhatásaitól, hogy a kezeléseket nem folytathatták. Ennek ellenére idén, január végén egy kontrollvizsgálaton az orvosok meglepődve tapasztalták, hogy a tumor eltűnt, részben a kezelés utóhatásainak, részben az úgynevezett spontán regressziónak köszönhetően.


"Amikor bementünk a kórházba, attól féltünk, hogy azt mondják majd, a daganat visszanőtt eredeti méretére" - mondta Liberty édesanyja. "Még álmunkban sem gondoltuk volna, hogy egyszerűen eltűnik."


A kislányt továbbra is vizsgálják majd, eleinte félévente, azonban, ha eredményei továbbra is biztatóak maradnak, akkor elég lesz csak évente egyszer ellenőrizni.


"Akár a kemoterápia segített, akár Liberty szervezete győzte le a daganatot, mindenképpen nagyon szerencsés esetről beszélhetünk, mivel a kezelés sokszor nem túl hatékony ilyen tumor esetén, ráadásul a megromlott látáson sem lehet általában segíteni" - fejtette ki Richard Grundy professzor, a Queens Medical Centre orvosa. "A kislány viszont rendkívül jól reagált, mivel egyrészt a daganat mérete csökkent drámai mértékben, ráadásul a látása is helyreállt."


"A kemoterápia hatása pár hónap után megszűnnek, ezért valószínű, hogy a kislány erős szervezetének is komoly szerepe volt a csodával határos gyógyulásban" - tette hozzá Roz Osborne, a Samanta Dickson Agytumor Alapítvány munkatársa. "Ez az eset rávilágít, hogy milyen keveset tudunk az agytumorok működéséről."