Vágólapra másolva!
Világszerte arra szólította fel az egészségügyi szervezeteket a Nemzetközi Rákellenes Szövetség, hogy tudatosítsák az emberekben: életmódváltással "a rák is megelőzhető". Idén tízedik alkalommal rendezték meg a rákellenes világnapot február 4-én.
Vágólapra másolva!

Komoly emberáldozatokat követel a rák, ha nem teszünk érte semmit - fogalmazott a WHO a csütörtöki rákellenes nap kapcsán. Mintegy 84 millióra becsülte az Egészségügyi Világszervezet a 2005-2015 közötti rákos halálozások számát, éppen ezért a Nemzetközi Rákellenes Szövetség (IUCC) a WHO-val együttműködve a rák megelőzését szorgalmazza.


Magyarország: sereghajtók vagyunk

"Világszerte 12 millió új rákos beteget regisztrálnak évente, és ennek 40 százaléka megelőzhető lenne, mivel minden ötödik rákos megbetegedés hátterében valamilyen vírusos vagy bakteriális fertőzés áll" - fogalmazott David Hill, a Nemzetközi Rákellenes Szövetség elnöke.

Magyarországon a méhnyak-rákban szenvedő nők aránya igen magas, mely a humán papillomavírus - röviden HPV - okozta fertőzés következménye. Védőoltással megelőzhető lenne a betegség, ezért érdemes fiatalon, vagy már egészen kisgyermekkorban beadni - viszont ezt kevesen teszik csak meg.

Indokolttá teszi a korai védekezést az is, hogy statisztikai kimutatások alapján Magyarországon több mint ötszáz nő hal meg évente méhnyak-rákban. Négyszer annyi, mint bármely más európai országban.

Hazánkban évente mintegy 9 ezer embernél diagnosztizálnak tüdőrákot is, ezzel Magyarország a listavezető- derül ki a Föld országainak adatait összesítő GloboCan adatbázisából.

Életmódváltás a megelőzés érdekében

Elsődlegesen a dohányzásról való leszokás az, amely csökkentheti a rák, azon belül is a tüdőrák vagy épp az infarktus kialakulását. Mérsékelt alkoholfogyasztással, a testsúlyra való kellő odafigyeléssel és rendszeres mozgással is korlátok közé szorítható a rák kialakulásának kockázata.

Magyarország ezen a téren sem büszkélkedhet: a lakosságnak mindössze 13 százaléka sportol rendszeresen - derül ki egy felmérésből. "Egészséges ételek fogyasztása, a zöldség, vagy gyümölcs, a fehérje és keményítő egyenlő arányú bevitele szükséges az egészséges napi táplálkozáshoz"- mondta Henter Izabella táplálkozási szakértő a Medipressnek.

Összefogással a rák ellen

Éppen tíz éve, 2000. februárjában rendezték Párizsban az első rákellenes világkongresszust, ahol a résztvevők történelmi dokumentumot, az úgynevezett Rákellenes Alapítványt írták alá. Ezzel céljuk volt, hogy összefogásra buzdítsák az egész Földet a halálos kór ellen. Ennek tiszteletére minden év február 4-e a rákellenes világnap.