Heroinnal terjedhet a Londonban észlelt lépfene

Vágólapra másolva!
Lépfenével (anthrax) kezelnek egy kábítószeres beteget Londonban - közölték pénteken a brit Egészségvédelmi Hatóság (HPA). A bejelentés szerint valószínűsíthetően szennyezett heroin okozta a fertőzést.
Vágólapra másolva!

Az HPA közleménye hangsúlyozza: nincs bizonyíték arra, hogy a betegség emberről emberre terjedne; e kórokozó esetében az ilyen terjedési mód egyébként is "rendkívül ritka". Brian McCloskey, a hatóság első embere a közleményben "elhanyagolhatónak" nevezte a fertőzés londoni felbukkanásából eredő lakossági kockázatot.


A hatóság ugyanakkor felhívta a heroint használók figyelmét arra, hogy amíg a közegészségügyi vizsgálatok le nem zárultak, abból a feltételezésből kell kiindulni, hogy a Londonban hozzáférhető heroin minden esetben hordozza a lépfene-szennyeződés kockázatát.


Az HPA felszólította a kábítószer-használókat arra, hogy "ha lehetséges", semmilyen módon ne juttassanak szervezetükbe heroint, ha pedig fertőzés gyanújára utaló tüneteket észlelnek magukon, azonnal forduljanak orvoshoz, mert a korai antibiotikumos kezelés életmentő lehet.


Skóciában már decemberben felbukkant a betegség. Itt eddig 19 anthrax-esetet észleltek, szintén heroint használó kábítószeresek között, de a kórokozót a skóciai előfordulások óta most első ízben azonosították Angliában is egy heroinfüggő beteg szervezetében - áll az HPA pénteki közleményében. A skóciai fertőzöttek közül eddig kilencen haltak meg.