Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Három tipp, hogy igazán pihenten ébredj

Vágólapra másolva!
Az evéshez és a szexhez hasonlóan az alvás esetében sem a mennyiség, hanem a minőség számít, azaz az alvással töltött hosszú idő nem feltétlenül jelent automatikusan pihenést.
Vágólapra másolva!

Gondolj csak bele: a szervezet alvás közben tankol fel, és ahhoz, hogy igazán jó formában ébredj, a legjobb minőségű benzinre van szükséged. Amellett, hogy elegendő energiát ad egész napra, a jó alvás csökkenti a szívbetegség, a cukorbetegség és a depresszió kialakulásának kockázatát, éberebbé tesz és az információfeldolgozás sebességét is növeli.

1. Ne alkohollal ringasd magad álomba!

Azért, mert a család több férfitagja is néhány sör után elszundít, nem jelenti azt, hogy az alkohol folyékony altatószer.

Bár az alkohol segíthet elaludni, de ahogyan szervezeted elkezdi lebontani, stimulánsként viselkedik. Az utolsó ital elfogyasztása után négy-öt órával a legtöbb ember megébred, és nehezen tud újra elaludni.

Ezért ne egy pohár vörösborral segítsd az alvást, hanem alakíts ki olyan lefekvés előtti szertartásokat, amelyek valóban segítenek: egy langyos zuhany után például tested elkezd lehűlni, épp, mint elalvás előtt. De próbálkozhatsz egy csésze kamilla vagy levendula teával is.

2. Könnyíts a légzéseden!

Az alvási apnoe vagy alvásfüggő légzészavar Magyarországon a becslések szerint körülbelül 280-320 ezer embert érint, ők bármennyit is alszanak, napközben mintegy 80 százalékkal gyakrabban érzik magukat lelassulva, mint a jól alvók.

A betegség akkor alakul ki, amikor a garat lágyrészei alvás közben elzárják a levegő útját. Emiatt az érintettek éjszakánként akár százszor is felébredhetnek. Nem csoda, hogy kimerültek nappal, hiszen olyan ez, mintha valaki folyton felébresztené őket alvás közben. Az apnoe oxigénhiányt okozva az agyban megnöveli a szívfrekvenciát, és erőtlenné tesz.

Az apnoe két gyakori tünete a hangos horkolás és levegő után kapkodásra történő ébredés. Ha ezek közül bármelyiket is észlelnéd magadon, fordulj orvoshoz, valamint hanyattfekvés helyett próbálj meg az oldaladon aludni, fejed alatt két-három párnával. Ha felsőtested legalább 30 fokos szögben fel van támasztva, a levegő könnyebben tud bejutni a tüdődbe, illetve kijutni onnan.

Bár az alvási apnoét nem gyógyítja, de a légzést megkönnyíti az orrüreg és a melléküregek öblítésére alkalmazott ősi indiai neti kancsó napi használata. Japán felmérés szerint az elzáródott orrjáratokat gyakran kíséri napközbeni fáradtság.

3. Ne lefekvés előtt sportolj!

A testmozgás javíthatja az alvásminőséget - feltéve, ha megfelelően időzíted. A késői edzés után csak forgolódsz az ágyban, mivel testednek három-négy órára van szüksége ahhoz, hogy lehűljön. Ha túl magas a maghőmérsékleted, és túl gyorsan ver a szíved, nem tudsz elaludni - így a legjobb lefekvés előtt legalább négy órával edzeni, de ha reggel vagy ebédidőben tornázol, órákig érezheted annak energizáló hatását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről