Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

H1N1-járványtól tartanak a focivébé szervezői

Vágólapra másolva!
A dél-afrikai egészségügyi miniszter szerint krízishelyzet alakulhat ki az országban, ha az új típusú influenza az idei labdarúgó világbajnokság idején csap le.
Vágólapra másolva!

A New York Times amerikai napilap értesülései szerint a szervezők mintegy 450 000 látogatót várnak a júniusban kezdődő világversenyre, amely egy hónapig tart majd.

"Legnagyobb félelmeink egyike, hogy a mérkőzések idején nálunk tél lesz, amikor nagy az esélye egy újabb H1N1-járvány kialakulásának" - nyilatkozta az AP hírügynökségnek Aaron Motsoaledi, Dél-Afrika egészségügyi minisztere. A szaktárca vezetője szerint a minisztérium eddig 1,3 millió vakcinát halmozott fel, és további 3,5 millióra számítanak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) részéről.

"A WHO levélben erősítette meg, hogy márciusig leszállítják az ígért mennyiséget a védőoltásból" - tette hozzá Motsoaledi, hozzátéve, hogy országa a világszervezet adományának köszönhetően közel 32,5 millió dollárt spórolt meg. A WHO illetékesei egyébként folyamatos egyeztetéseket folytatnak a dél-afrikai kormánnyal, annak érdekében, hogy a minimálisra szorítsák a vírus terjedését.

A világszervezet statisztikái szerint a H1N1 2009 közepe óta 15 ezer ember halálát okozta, sőt, az adatok valószínűleg torzítanak, az áldozatok valós száma ennél magasabb lehet. Az új típusú influenza egyébként a terhes nőket és a különböző egészségi problémákkal küzdőket (például diabéteszben, szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőket) veszélyezteti leginkább.

"Hamarosan elindul az oltási kampány a kismamákkal, a határőrség dolgozóival, illetve azokkal, akik a sportvezetés terén tevékenykednek" - tette hozzá a dél-afrikai szakminiszter."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről