Vágólapra másolva!
Több millió ember kocog, úszik vagy tornázik, hogy fitt maradjon. Egy új kutatás szerint azonban sokan csak az idejüket pocsékolják: az aerob teljesítményt, azaz az oxigénfelvételt, a szív vérpumpáló képességét segítő edzés sikerét génjeink határozzák meg, és ez egyénileg igen különböző lehet.
Vágólapra másolva!

Az University of London kutatói által elvégzett nemzetközi felmérés adatai szerint az aerob fittség tekintetében a lakosság körülbelül 20 százaléka nem profitál a rendszeres testmozgásból. Ezeknél az embereknél a rendszeres kocogás vagy torna minimálisan járul csak hozzá a szívbetegség és a cukorbetegség megelőzéséhez, holott ez az általánosan elterjedt meggyőződés.

A kutatók szerint ezek az emberek jobban tennék, ha az edzőgyakorlatok helyett más módokat választanának az egészséghez - például egészségesebben étkeznének vagy gyógyszereket szednének.

A Journal of Applied Physiology (Alkalmazott Élettan) című folyóiratban megjelent tanulmány elkészítésébe több mint 500, különböző aerob edzéseket űző európait és amerikait vontak be. A jelenleg érvényes ajánlásoknak megfelelően hetente ötször kellett legalább félórás testmozgást végezni.

Sok páciensnél nem javultak a mutatók

A 20, 12 és 6 hetes programok befejeztével a résztvevők többségénél mérhető javulás mutatkozott az aerob fittséget jellemző oxigénfelhasználás területén. Azonban 20 százalékuk mindössze 5 százalékos, vagyis elhanyagolható javulást mutatott, 30 százaléknál pedig nem nőtt az inzulinérzékenység, vagyis a mozgás nem csökkentette a cukorbetegség kockázatát.

A résztvevők izmaiból vett szövetminta elárulta, hogy mintegy 30 gén határozza meg az oxigénfelhasználást, ezek közül 11 van jelentős hatással arra, mennyit profitál az adott személy az aerob edzésből.

"Tudjuk, hogy a maximális oxigénfelhasználás értéke jól jelzi az idő előtti megbetegedések és a halál kockázatát, így a közegészségügyi szakértők automatikusan aerob mozgásformákat javasolnak az embereknek az oxigénkapacitás növelésére" - magyarázta a kutatásvezető a brit Telegraph-nak. "Azt reméljük, hogy hamarosan lehetőségük lesz csak azoknak ajánlani ezt, akik valóban profitálhatnak ebből, másoknak pedig hatásosabb módszereket javasolhatnak."

Jönnek a DNS-alapú, személyre szabott edzésprogramok?

A felfedezés utat nyit a DNS-en alapuló, személyre szabott edzésprogramok előtt, a páciens génállományának vizsgálatával kiderülne ugyanis, hogyan tartható fenn a leghatékonyabban szívének egészsége.

"Beletelik még jónéhány évbe, mire a géneken alapuló személyre szabott életmódtervek eljutnak a gyakorlatba" - kommentálta a hírt kérdésünkre Pallay Tibor vitorlásedző és snowboard-oktató. "Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a mozgás nemcsak a szívbetegség és a cukorbetegség, de számos más kórkép megelőzésében is szerepet játszik. A rendszeres testmozgás mérsékli a szellemi leépülés és a csontritkulás kockázatát, jó hatással van az ízületekre és a hangulatot is javítja."