Alvásból is lehet előre betárazni

Vágólapra másolva!
Aki már aludt el munka vagy tanulás közben, tudja, hogy az alvásmegvonás és a fáradtság mindig a legrosszabbkor fejti ki hatását.
Vágólapra másolva!

Egy új kutatás szerint azonban nem szükségszerű fáradtsággal küzdeni, alvásból is lehet előre betárazni, így felhalmozott pihenéssel készülhetünk egy-egy fárasztó eseményre vagy időszakra.

A nagy-britanniai Walter Reed Katonai Kutatóintézet munkatársai önkénteseket kértek arra, hogy a kutatáshoz változtassanak alvási szokásaikon. A résztvevők fele számára lehetővé tették, hogy tovább aludjanak, míg a kísérletre jelentkezők másik felét arra kérték, hogy maradjanak az eddig megszokott alvási szokásaiknál.

A kísérlet következő hetében mindkét csoport tagjainál radikálisan csökkentették az alvásra fordítható időt. A résztvevők a hét minden napján csupán 3 órát aludhattak, majd különböző feladatokat kellett elvégezniük.

A tesztek tanúsága szerint azok, akik az előző héten többet aludhattak - azaz, előre is pihenhettek - sokkal rugalmasabban, megbízhatóbban látták el feladataikat, mint a másik csoport tagjai. Az előre pihentek esetében jóval kisebb teljesítmény-, figyelem- és reakcióidő-csökkenést tapasztaltak, sőt, azt is megfigyelték, hogy a kísérlet harmadik hetében, amikor már nem kellett alvásmegvonással küzdeniük, jóval gyorsabban visszaálltak a normális kerékvágásba, mint azok akik az első héten nem aludtak többet.