A méhek is a koffeintől szorgosak

Vágólapra másolva!
A méhek a kis mennyiségben koffeint és nikotint tartalmazó virágporokat részesítik előnyben - derült ki az izraeli Haifa Egyetem tudósainak legújabb kutatásából.  
Vágólapra másolva!

A virágok nektárja zömében cukrokból áll, ez biztosítja az energiát a beporzást végzők számára. Egyes növényfajok nektárja azonban koffeint és nikotint is tartalmaz kis mennyiségben. Ido Izhaki, az izraeli Haifa Egyetem Környezet- és Fejlődésbiológiai Tanszékének professzora munkatársaival azt vizsgálta, vajon ezek az anyagok azért vannak-e jelen, hogy odacsábítsák a méheket vagy egyszerűen csak melléktermékek, amelyeknek semmilyen szerepük nincs.

A nikotin virágnektárként a természetben főként a dohánynövények különböző fajtáinál fordul elő, míg a koffein főleg citrusfélék nektárjában található meg. A grépfrút virágjában a koffein különösen magas koncentrációban fordul elő.

A kutatók azt vizsgálták, hogy a méhek a különböző koncentrációban nikotint és koffeint tartalmazó nektárok közül melyiket részesítik előnyben. Kiderült, hogy a rovarok a nikotint 1 milligramm/liter koncentrációban tartalmazó nektárokat preferálják leginkább, ami megfelel a természetben előforduló koncentrációnak.

A tudósok azt feltételezik, hogy a függőséget okozó anyagok a beporzás elősegítésére termelődnek és evolúciós előnyökkel járnak. A következő lépésben azt vizsgálják, hogy a méhek is függővé válnak-e a nikotintól illetve a koffeintől.