Vágólapra másolva!
Egy új kutatás eredményei szerint a harcra készülő katonáknál a meditációs gyakorlatok erősítik a mentális teljesítőképességet és megakadályozzűák, hogy heves érzelmi reakcióik elragadják őket.
Vágólapra másolva!

A vizsgálat amerikai tengerészgyalogosok részvételével zajlott, és sikeresen demonstrálta, hogy a figyelem- és koncentrációs tréningek révén a katonák mentálisan és érzelmileg is stabilabbakká és jobb hangulatúvá váltak. A gyakorlatok ezen felül még a memóriának azt a részét is fejlesztették, amely az összetett feladatok megoldásában játszik fontos szerepet.

A vizsgálatok szerint a titok nyitja, a gyakorlatok mindennapos ismétlése, akárcsak más - például testedzéssel összefüggő - gyakorlatok esetében. A kutatást a Pennsylvaniai Egyetem agykutatója, Dr. Amishi Jha vezette és 48, iraki bevetésre készülő tengerészgyalogos részvételével zajlott. A résztvevők közül 31 fő, 8 héten keresztül, napi 2 órában végezte ezeket a meditációkat, míg 17-en a csoportból semmilyen hasonló aktivitást nem végeztek.

A tréning nagy része légzéstechnikai és meditációs feladatokból állt. A katonáknak a vizsgált időszakban kérdőíveket kellett kitöltenie, amelyekben a hangulatukról kérdezték őket, illetve matemetikai és memóriateszteket töltöttek ki. A programban résztvevők javulást tapsztaltak a rövidtávú memóriájukban, és a hangulatuk is javult - gyakrabban számoltak be pozitív hangulatról, mint negatívról.

A kutatómunka eredménye az Emotion szaklapban jelent meg, Dr. Jha és munkatársai szerint amennyiben további kutatások is megerősítik a katonáknál tapasztalt eredményeket, akkor a gyakorlatok nagy valószínűséggel hatékonyan használhatók lesznek a mindennapi stresszfaktorok elleni küzdelemben is.