A babaúszás asztma kialakulásához vezethet

Vágólapra másolva!
Egy nemrég végzett kutatás szerint nagyobb az esélyük az allergiás megbetegedések és az asztma kialakulására azoknak a gyerekeknek, akik két éves koruk előtt úszni járnak. 
Vágólapra másolva!

A European Respiratory Journalban megjelent cikk szerint a klórozott medencék károsíthatják a kisgyermekek légzőszerveit, különösen akkor, ha a családban már előfordult szénanátha vagy más allergia.

A kutatók szerint ezért az uszodákban lévő levegő minősége a felelős. A medencék fertőtlenítésére használt klór ugyanis az izzadsággal, nyállal és vizelettel keveredve veszélyes anyagokat hozhat létre, amelyek károsítják a légutakat.

"Kutatásaink során egyértelműen kiderült, hogy sokkal nagyobb az asztma, és más légzőszervi allergiák előfordulása azoknak a gyerekeknek a körében, akik kétéves korukat megelőzően úszni jártak" - nyilatkozta Dr. Alfred Bernard a Louvain Katolikus Egyetem vezető kutatója.

Dr. Bernard és kollegái összesen 430 belga kisgyereket vizsgáltak meg a mostani felmérésben. A családi kórtörténet felmérése mellett folyamatosan figyelemmel kísérték a gyermekek egészségügyi állapotát és testmozgási szokásait.

Az eredmények szerint a rendszeresen úszó gyermekek körében a bronchiolitis (egy gyakori légzőszervi megbetegedés) előfordulása 36 százalék volt, míg a többieknél csak 24 százalék.

A bronchiolitisen átesett úszó gyermekek 15 százalékánál alakult ki asztma a későbbiekben, míg a fertőzésen át nem esett úszóknál csak 4 százaléknál.

"Ez alapján nagyon valószínű, hogy az uszodák levegőjében lévő klórszármazékok növelik a bronchiolitis kialakulásának esélyét, ami pedig későbbi asztma és más allergiás megbetegedések kialakulásához vezethet" - nyilatkozta Dr. Bernard.