Vágólapra másolva!
Amitől a kertészek frászt kapnak, az Amyria Taylor álmainak netovábbja. Az újzélandi fiatal nő a hegyekben álló gyomnövényektől kerül igazán eksztázisba.
Vágólapra másolva!

Amyria Taylor devonporti természetgyógyász és gyógynövény-kereskedő azon ügyködik, hogy megváltoztassa a gyomokról alkotott lesújtó véleményünket. Úgy véli, ha az emberek megismerik a gyógyító hatóanyagaikat, máshogy kezelik majd őket. "Az én abszolút kedvencem a csalán, sokak számára a legádázabb ellenség. Engem izgalomba hoz egy marék csalán. Rosszul hangzik, de ez az igazság" - nyilatkozta az újzélandi hírügynökségnek.

Az asszony arra bíztat mindenkit, hogy tanuljon a természettől, ahelyett, hogy mindent kigyomlál a kertjéből. Elismeri, hogy néhány gyom tényleg kártékony, de szerinte kis mennyiségben hagyni kell őket nőni. Mielőtt bármi is a komposztba kerül, ellenőrizni kell esetleges gyógyhatását. A csalán például erős vértisztító, vizelethajtó, gyulladáscsökkentő hatású gyógynövény, ezért műtétből lábadozóknak, de még a frontérzékenyeknek, szoptató anyáknak is ajánlott.

Az újzélandi természetgyógyász másik nagy kedvence a gyermekláncfű, amelynek hatóanyagai jótékony hatással vannak a májra, a vesére, de a növény kiválóan alkalmas tavaszi méregtelenítő kúrához is.

Az útifű szintén nagyon jó gyulladáscsökkentő, segít elállítani a vérzést, ezért használható sebekre, csípésekre, vérző ínyre. A tyúkhúrt pedig viszkető kiütésekre javasolja.

Némelyik növényből saláta készíthető, másokból tea vagy üdítő. A csalánból például néhány marékkal tegyünk egy liter forró vízbe, hagyjuk ázni hat órán át egy kétliteres kancsóban. Minden esetben győződjünk meg azonban előtte, hogy a gyűjtési területet korábban nem permetezték-e.