Szalmonellás a magyar baromfi 70 százaléka

Vágólapra másolva!
Rájár a rúd mostanában a magyar baromfira. Mája és tolla után most szalmonellafertőzöttsége került napirendre. Újfajta gyorsteszt mutatta ki fehéren-feketén, hogy a magyar baromfi mintegy 70 százalékban szalmonellabaktérium-hordozó, míg máshol csupán 5-25 százalék a fertőzöttség.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió pedig "bekeményített", elfogadhatatlannak minősítette ezt az állapotot, és 2010 végére radikális változást ír elő. Ez azt jelenti - miként Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke felhívja rá a figyelmet -, hogy erre a határidőre el kell érni az európai átlagot, tehát minimálisra kell csökkenteni a baromfiállomány fertőzöttségét.

Az emberre számos szalmonellabaktérium nem jelent veszélyt

Az EU-tagállamokban 170 ezren betegszenek meg szalmonellafertőzés következtében egy év alatt. Mindössze kétféle szalmonellabaktériumot ismerünk a sok száz közül, amely az emberre is veszélyt jelent. A fertőzés egyébként régóta ismert, sőt egyidősnek mondható az emberiséggel. Azt is tudjuk ma már, hogy a hasfájást, hasmenést, esetleg lázat okozó fertőzés nem a legsúlyosabbak közé tartozik, és könnyen elkerülhető megfelelő hőkezeléssel, hiszen 70 fok felett a szalmonellabaktérium már nem életképes.

A legtöbb fertőzés a konyhai higiéniával kapcsolatos, még akkor is, ha a baktérium általában a vágóhídon kerül a húsba. Az is igaz, hogy a fő baktériumforrás maga az állat. Amennyiben a tartási technológia nem megfelelő, a tisztasági szabályok be nem tartása fokozza a veszélyt. Az uniós rendelkezés értelmében a megjelölt határidő után csak fertőzésmentes állat hagyhatja majd el a vágóhidakat. Ez természetesen nem csak a magyar baromfival szembeni követelmény, hasonló cipőben járnak a spanyolok, olaszok, lengyelek és csehek is.

A tojás is veszélyes alapanyag

"Mindez bennünket nem vígasztal, főként annak tudatában, hogy nullára nem lehet csökkenteni a fertőzöttséget, de az EU ingyen vakcinát biztosít a baromfiállomány oltására, ami mindenképpen kedvező irányba mozdítja el a jelenlegi helyzetet" - nyilatkozta az MTI-nek Baromfi Terméktanács elnöke. Viszont a vakcina alkalmazása csak a tenyészállatokra vonatkozik, a csibékre nem. A lényeg tehát mindenképpen az, hogy a termelőnek minden higiéniai követelményt be kell tartani, még akkor is, ha az bizonyos többletköltséggel jár.

A háziasszonynak fontos tudnia azt is, hogy a tojás szintén veszélyes alapanyag. Tojást feltörni, felhasználni mosatlanul nem szabad, hiszen a szalmonellabaktérium a tojáshéjon telepszik meg előszeretettel, és akár kezünkkel is továbbvisszük a fertőzést.

"Egy évünk is csak szűken van tehát a baromfiállomány szalmonellamentesítésére, és 2012-re a rendelkezés hatálya már kiterjed a csirkéken kívül a többi baromfira is. A türelmi idő rövid, de komolyan kell venni, mert különben kiszorul a piacokról a magyar baromfi, tönkremegy ez az egykor virágzó ágazat. És ez az igazi tét, sokkal kevésbé az, hogy a megfelelő konyhatechnológia alkalmazása mellett fogyasztott baromfihús és baromfitermék egészségkárosodást okozna a fogyasztóknál" - mondta el Bárány László a nemzeti hírügynökségnek.