Édesanyja tüdeje mentette meg Ricsi életét

Vágólapra másolva!
Magyarországon legalább 30 embernek lenne szüksége új tüdőre. Egy jászberényi kisfiúnak azonban szerencséje volt, édesanyja egyik tüdőlebenyével élhet tovább, így ő világon a második olyan beteg, aki élődonortól kapott új tüdőt. 
Vágólapra másolva!

"Anya, apa ti hazudtok nekem, ti nem mondtátok meg nekem, hogy ez lesz" - mondta szüleinek nem is olyan régen Ricsi, aki veleszületett immunzavarral jött világra, de az édesanyjától kapott tüdőlebenyek köszönhetően van esélye arra, hogy teljes értékű életet élhessen.

A most hétéves kisfiú autoimmun betegsége egyre súlyosabbá vált, és a gyógyszeres kezelés már nem volt elég, ezért csontvelő átültetésre szorult. Édesanyja megfelelő donor volt számára, de az átültetést követően a kisfiú immunrendszere elkezdte elpusztítani a saját tüdejét.

"Először Jászberényben majd Miskolcon próbálkoztunk, ugyanis a kisfiam állapota egyre romlott, a végén Miskolcon azt tanácsolták, hogy azonnal vigyük Pestre az akkor már alig lélegző Ricsit, akit ezután minimális szaturációval vittünk fel" - emlékszik vissza az édesanya.

Transzplantáció Bécsben magyar orvosokkal

A gyerek állapota annyira leromlott, hogy az egyetlen esélyt az életben maradásra a tüdőátültetés jelentette, hiszen ekkor már csak maszkkal volt képes lélegezni. Az azonban csak a folyamat első lépcsőfoka volt, hogy megállapították: a kisfiúnak új tüdőre van szüksége. A műtétre ugyanis hazánkban nem adottak a lehetőségek egy ilyen bonyolult beavatkozáshoz, Ricsit pedig szorította az idő. Bécs volt a legközelebbi város, ahol elvégezhetik a műtétet. Az ottani transzplantációs klinikán pedig két magyar orvos is dolgozik.

A műtét során Ricsi teljes tüdejét eltávolították, majd a jobb oldalra behelyezték az édesanya tüdőlebenyét. "Egy tüdőnek jobboldalon három lebenye van, baloldalon kettő, ezek a külön-külön is eltávolíthatóak. Ha egy lebenyt eltávolítunk a donor tüdejéből, attól az adott felajánló a műtét után, két lebennyel gyakorlatilag teljes értékű életet élhet" - nyilatkozta a LIFE magazinnak a műtétet végző egyik magyar orvos dr. Rényi-Vámos Ferenc. Az anyukától kapott lebeny viszont jóval nagyobb volt, mint Ricsi saját tüdeje, ezért a kisfiú szívét odébb kellett tenni ahhoz, hogy az új tüdőnek legyen elég helye.

Ricsin kívül még egy kislányon hajtottak végre ilyen műtétet, akinek hasonló tüdőkárosodása volt. A svéd gyereket 10 évvel ezelőtt operálták, és azóta is jól van. Jelenleg a kisfiú állapota is stabil, és már Magyarországon, a budapesti utógondozóban lábadozik dr. Kovács Lajos felügyelete alatt.

Az elmúlt egy hét alatt a kisfiú állapota egyre javult, ma már 7-8 százalékkal több levegőt tud belélegezni, mint korábban. A légzésvizsgálatnál még most is minden erejét össze kell szedni, de már legalább bele tud fújni a gépbe, és ki lehet értékelni az eredményt, ugyanis korábban ez is elképzelhetetlennek tűnt.


Forrás: LIFE magazin
Ricsi türelmesen vár a vizsgálatra

"Ricsi napról napra jobban van, nagyon bátor és türelmes kisfiú. A novemberi műtét óta két hónap telt el, és most a légzésfunkciója egy korban hozzá hasonló gyerek 70-80 százalékának felel meg, ami jó eredménynek mondható. Ráadásul nála a kilökődés veszélye is minimális, hiszen az édesanyjától már korábban kapott csontvelőt, így a szervezete nem kezeli idegenként az új szervet. Az egyetlen fellépő szövődményt pedig már Bécsben ellátták, hiszen ők csak akkor küldik haza a betegeket, ha már biztos a siker" - értékelte a fiú állapotát dr. Kovács Lajos.

Hétévesen újra járni tanul

Ricsi előtt azonban még hosszú út áll, ugyanis a sok fekvés miatt újra kellett tanulnia járni, ráadásul a csontvelő transzplantáció után a gyógyszeres kezelésnek köszönhetően a csontok növekedése átmenetileg leállt. Azonban jó esély van rá, hogy jövő hét végén már saját jászberényi szobájában lábadozhat.

"Eddig nem tudtuk, hogy milyen egy normális család. Az éjszakáink azzal teltek, hogy figyeltük, vajon lélegzik-e még a fiunk. Most talán egy év múlva már ugyanúgy élhetünk, mint mások, Ricsi iskolába járhat, és maszk nélkül játszhat a barátaival. Szerencsénk az is, hogy neki nem lett cukorbetegsége a transzplantáció után, mint sok más hozzá hasonló betegnek, így most bármit ehet, ráadásul fertőtlenítés nélkül" - mesélte Esze Ágnes, a kisfiú anyukája.

Ricsi valószínűleg nem fogja lefutni a maratont, de ettől függetlenül boldog és teljes életet élhet, édesanyjának köszönhetően. "Az egy fantasztikus dolog, hogy az édesanyja odaadta fiának a tüdeje egy részét" - nyilatkozta a műtét után dr. Rényi-Vámos Ferenc. "Ő és a hozzá hasonló emberek az igazi hősök napjainkban."

Nézd meg a Ricsiről készült riportot!