Rendszeres sörivással a csontritkulás ellen

Vágólapra másolva!
A rendszeres sörivás meggátolhatja a csontritkulás kialakulását - állítják spanyol kutatók.
Vágólapra másolva!

A spanyolországi Caceresben található Extremadura Egyetem kutatói 1697 nőt vontak be vizsgálatukba, az átlagéletkoruk 48 év volt. Csontsűrűségüket ultrahang segítségével mérték meg kezükön, és kiderült, hogy a rendszeresen, de mértékkel sört fogyasztók csontjai erősebbek és kisebb valószínűséggel alakul ki náluk csontritkulás. Ehhez elég már napi egy pohár sört elfogyasztani.

A kutatók úgy gondolják, hogy a sörben található magas szilíciumszint lelassítja a csontok pusztulását, amely egyébként törésekhez vezet és elősegíti a csontképződést. Emellett a sör növényi ösztrogénekben is gazdag, amelyek szintén hozzájárulnak a csontok egészségéhez.

Egy csont rostok hálózatából, ásványi anyagokból, erekből és a csontvelőből épül fel. Az egészséges csontok tömörebbek, kisebb a különböző egységek közötti rés. "A szilícium nagyon fontos szerepet játszik a csontképződésben" - magyarázták a kutatók a Journal of Nutrition (Táplálkozástudományi Szemle) folyóiratban megjelent tanulmányban. "A nyugati világ étrendjében a sör az egyik legfontosabb szilíciumforrás."

"Bár a kis mennyiségű alkohol valóban jó hatással lehet a csontsűrűségre, a nagyobb adagok csökkentik azt" - kommentálta a hírt kérésünkre Dr. Terebessy András megelőző orvostan szakorvos. "Napi két egységnél több alkohol fogyasztása pedig nem csökkenti, hanem egyenesen megnöveli a csonttörések kockázatát."

Magyarországon a csontritkulás közel egymillió embert érint, leginkább a változókor után lévő nőket. Évente több tízezren szenvednek el a betegség következtében csípőtáji-, alkar- vagy csigolyatörést.