Vágólapra másolva!
Bár a nagyobb klinikai tanulmányok közül egyre több koncentrál már csak és kizárólag a nőkre, női testtel kapcsolatos tévképzetek sajnos még mindig széles körben jelen vannak a társadalomban. Íme, az öt legelterjedtebb tévhit.
Vágólapra másolva!

A menstruáció alatt nem lehet teherbe esni

Bár eléggé valószínűtlen, hogy egy nő a havi vérzése közben essen teherbe, de esély van rá. Ha bekerülnek a hüvelybe, a spermiumok akár egy hétig is képesek túlélni és várni, hogy megtermékenyíthessék a petesejtet. Az ovuláció a havi vérzés után közvetlen, a nők egy részénél pedig akár menstruáció közben is megtörténhet, így ha a spermiumok 'résen vannak', akkor a teherbe esés nem elképzelhetetlen.

A menopauza után a szexuális étvágy is csökken

Bár a hőhullámok és a hormonális változások elvehetik kisidőre a nők kedvét a szextől, a felmérések szerint az ötvenes nők fele legalább olyan aktív a menopauza után.

Az antibiotikumok befolyásolják a fogamzásgátlók hatékonyságát

Sajnos ez egy olyan tévhit, amelyet még sok orvos is igaznak tart. A fogamzásgátló tabletták az esetek 99 százalékában megbízhatóak, és hatásuk független az antibiotikum szedéstől. Az egyetlen kivétel talán a tuberkolózisra ajánlott rifampin, ami valóban csökkenti a fogamzásgátlók által generált hormonszintet, de nem bizonyított, hogy egyben a terhességre való hajlamot is megnöveli.

A férfiaknak és a nőknek azonos az alvásigényük

A kialvatlanság nemcsak komoly stresszforrás, nők esetében növeli az inzulinszintet is, valamint kedvez a gyulladásos folyamatoknak is. Egy 2007-es felmérés szerint azoknak a nőknek, akik hetente legalább kétszer öt órát, vagy annál kevesebbet alszanak, kétszer nagyobb az esélyük a magas vérnyomás kialakulására, mint a sokat alvóknak.

Férfiak esetében viszont az alvásidő nincs hatással a vérnyomással kapcsolatos betegségek kialakulására.

Az orvos képes megállapítani, ki szűz még, és ki nem

A legtöbb esetben még tízszeres nagyítás mellett is szinte képtelenség megállapítani, hogy egy nő szexuálisan aktív vagy sem. Sokan úgy vélik, hogy a szűzhártya teljesen elzárja a hüvelyt, ez azonban nem igaz. Minden szűzhártyán van lyuk, hiszen a menstruációs vér így tud csak kiürülni a szervezetből.