Vágólapra másolva!
Az USA-ban kifejlesztett, genetikailag módosított szójabab helyettesítheti, vagy legalábbis rövidesen kiegészítheti a halfogyasztást. Ez annyit jelent, hogy a halhús értékes jótékony hatású zsírsavahoz mostantól akár egy kanál szójaolajjal hozzájuthatunk. Legalábbis Amerikában, ahol már engedélyezték a génmanipulált szójából készült olaj forgalmazását.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban már egy ideje termesztenek olyan szóját, amely omega-3 zsírsavakat tartalmaz. Ezek a hosszú láncú vegyületek egészségesnek számítanak, mivel az emberi szervezetben ártalmatlanítják a káros szabad gyököket, ezzel megelőzve a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, valamint a szélütést is. Ilyen olajok halakban találhatók meg, amelyek tengeri algákból jutnak hozzá.


Átlagosan napi 500 milligramm omega-3 zsírsav bevitele lenne kívánatos, ezt heti 200-300 gramm hal fogyasztásával lehet elérni, ám ennek az átlag magyar csupán nyolcadát eszi meg. Az algagénnel rendelkező szója segíthetne ebben: már egy evőkanál salátába tett szójaolaj fedezné a napi szükségletet - tudósít a Die Welt című német lap internetes kiadása.


Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hivatal (FDA) most hivatalosan jóváhagyta a géntechnológia segítségével előállított omega-3 szóját, amellyel kapcsolatban aggodalomra nem lát okot. Ez azt jelenti, hogy az amerikai élelmiszeripari vállalatok mostantól tesztelhetik a zsírokat margarinokban, illetve tablettákban. Kérdéses, hogy a termékeket Európában is engedélyezik-e majd.