Nem jó most levegőt szívni Északnyugat-Magyarországon

Vágólapra másolva!
Jelentősen megemelkedett a szállópor koncentrációja az ország északnyugati részén, több mérőállomáson is meghaladja az egészségügyi határértéket - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) vasárnap az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A szállópor koncentrációja Tatabányán, Dorogon és Esztergomban elérte a tájékoztatási küszöbértéket, Sarródon, Sopronban és Győrben pedig megközelítette azt.

A tárca közleményében arra kéri az embereket, hogy a szennyezettséggel érintett településeken ne tartózkodjanak hosszú ideig a szabadban. Aki teheti, hagyja otthon az autóját, használja a tömegközlekedést, ezzel is elősegítve, hogy a szennyezettség ne növekedjen.

Felhívják továbbá a figyelmet, hogy a rossz levegő főként az időseket, a gyermekeket és az asztmában vagy egyéb légzőszervi betegségekben, illetve a keringési betegségekben szenvedőket érinti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban is a gyenge lesz a légmozgás, és a felszín közeli légrétegekben a légszennyező anyagok koncentrációja növekedni fog. A szakemberek keddre várnak némi javulást, amikor a szálló porok koncentrációjában kisebb-nagyobb mértékű csökkenés valószínű - közölte a minisztérium.

A tájékoztatási küszöbérték a légszennyezettség azon mértéke, amely az érzékeny lakossági csoportoknál (gyerekek, idősek, légzőszervi, szív és érrendszeri betegségben szenvedők) egészségügyi problémákat okozhat.