Nagy lelki szenvedést élnek át az elhízottak

Vágólapra másolva!
A legfrissebb amerikai adatok szerint az elhízás, mint egészségügyi probléma már lassan megelőzi a dohányzást. Míg ugyanis a cigarettázók száma folyamatosan csökken, addig a túlsúlyosaké egyre inkább nő. Dr. Halmy László, a Magyar ElhízásTudományi Társaság elnöke szerint itthon is hasonlóan kedvezőtlenek a trendek.
Vágólapra másolva!

Ha mindezt a rákról vagy valamilyen más halálos betegségről halljuk, megijedünk, sajnálkozunk azokon, akik már végső stádiumban vannak. Vagy, hogy az evési zavaroknál maradjunk, az anorexiát is komoly betegségként kezeljük, megdöbbent minket, ha hollywoodi sztárok halálhírét halljuk, a kövéreket azonban máshogy ítéli meg a társadalom.

Pedig dr. Halmy László szerint az elhízást 70 százalékban genetikai adottságaink eredményezik. Természetesen a maradék a környezet hatása. A szűk környezeté és a társadalomé. Hiszen a kövér ember gyakran lesz depressziós, sokszor nem érzi a kiutat, belevág néhány diétába, majd visszahízik, arról már nem is beszélve, hogy nálunk a kimondottan egészséges ételek sokkal drágábbak, mint a hizlalóak.

Forrás: iStockphoto.com
Forrás: iStockphoto.com

A szakember szerint a legfontosabb elfogadni, hogy a túlsúly bizony betegség, ahogyan korábban már az egészségügyi világszervezet is kinyilvánította. Ha valaki pedig eljut odáig, hogy szembenéz a betegségével, vállalja azt, és segítséget is kér, az életmódváltás sikere nem marad el.

Bővebben a témáról a szerdai Life Magazinban a LifeNetwork tv hat órai műsorában!