Miért esszük túl magunkat?

Vágólapra másolva!
Új év, új fogadalmak, vagy már meg is szegted őket? Egy óriás Sport-szelet igazán senkinek sem árt - győzködik sokan magukat. Amerikai kutatók most igazolták, hogy az akaraterőn kívül a túlevésben jelentős szerep jut a hormonoknak is: az emberben szintén megtalálható grelin hormon hatására ugyanis az egerek akkor is táplálék után kutatnak, ha nem is éhesek.
Vágólapra másolva!

"A grelin megváltoztatja az evéssel kapcsolatos viselkedést, és ez túlevéshez vezethet" - nyilatkozta az AP hírügynökségnek dr. Jeffrey Zigman, a Texasi Egyetem Southwestern Egészségügyi Központjának belgyógyász és pszichiáter docense, a tanulmány vezető szerzője. A grelin hormon az emberben is megtalálható, és ugyanazokat az agyi régiókat hozza ingerületbe, mint a kokain.

A kísérlet során az egereknek megtanították, melyik szobában van a magas kalóriatartalmú nassolnivaló, és melyikben az alacsony kalóriatartalmú étel, majd a kísérleti állatokat jóllakatva megfigyelték, hogy azok melyik szobát választják. Kiderült, hogy a grelin injekciót kapott egerek akkor is a magas kalóriatartalmú ételeket tartalmazó szobába indultak, ha a szoba üres volt, míg a kontrollcsoport esetében nem figyeltek meg hasonlót. A kutatók szerint az egereket nem az étel, hanem az örömszerzés utáni vágy hajtotta.

A túlevés további okai

A túlevést a grelin mellett számos más tényező is befolyásolja. Ilyen elsősorban a genetika: a GAD2 génváltozatról bebizonyosodott, hogy serkenti az evésre buzdító egyik agyi ingerületátvivő anyag termelődését.

Az alacsony dopaminszint szintén hajlamosít a túlevésre, mivel örömérzést próbál kiváltani az emberben - többek között az evés által.

Ha nagyobb adagokat teszünk a tányérra, a többség szintén túleszi magát. De idevezet az is, ha szokásaink rabjai vagyunk: például akkor is veszünk a moziban pattogatott kukoricát, amikor nem is vagyunk éhesek.

Végül ne feledkezzünk meg az akaraterőnk korlátairól sem: ha agyunknak egyszerre túl sok mindennel kell foglalkoznia, akkor is hajlamosak vagyunk túl sokat enni.

A grelin hormon túlevésben játszott szerepéről szóló tanulmány a Biological Psychiatry című folyóiratban jelent meg.