Vágólapra másolva!
Szinte minden bababolt árusít légzésfigyelő készüléket, amely sokszor a kelengyelistán is rajta van már. Hasznos eszköz, de a készülék önmagában nem életmentő, ez a feladat arra marad, aki észleli a riasztást.
Vágólapra másolva!

Az apnoe párna néven is ismert légzésfigyelő eszköz a csecsemők finom légzőmozgását észleli egy vagy több, a kiságy matraca alá helyezhető érzékelő lap segítségével. A párna több fokozatban állítható, mivel a kisebb súlyú babák kisebb mozgást produkálnak. Gyárilag programozott, riasztani mintegy 20 másodperces légzés kimaradás esetén kezd.

Fontos, hogy az érzékelőket minél nagyobb felületen helyezzük el, hogy a gyermek ne tudjon lemászni róla. Ilyenkor ugyanis a gép tévesen légzéskimaradást fog észlelni. Az eszköz babakocsiban is használható.

A légzésfigyelő készülék minden nagyobb bababoltban kapható, sok helyen lehetőség van bérlésére is. Érdemes a gyermekorvost, védőnőt megkérdezni a helyi lehetőségekről.

Bölcsőhalál ellen, problémás szülés után

Aligha van olyan édesanya, aki ne állt volna a kiságynál hosszú percekig, figyelve, hogy emelkedik-e a takaró. Az egészséges babák döntő többségénél szerencsére csak elővigyázatosságból használjuk az eszközt. Azonban ha az édesanya vagy éppen az édesapa szorong, érdemes használni a légzésfigyelőt, hiszen nem állhat valaki folyamatosan a baba mellett.

Ami miatt tényleg indokolt egészséges, vagy annak látszó csecsemőknél is használni, az a bölcsőhalál, más néven hirtelen csecsemőhalál, ami szerencsére igen ritka. Ilyenkor látszólag ok nélkül leáll az egészséges baba légzése, ami beavatkozás nélkül halálhoz vezet. Ennek előfordulása egy éves kor előtt jellemző.

A légzésfigyelő feltétlen ajánlott azon gyermekek esetében, akiknél légzészavar fordult elő újszülött korban, koraszülöttek voltak, vagy már fordult elő a családban csecsemőkori légzésleállás. Ilyenkor általában már a kórházban javasolják a berendezés beszerzését.

A készüléket egyéves korig javasolt használni. Ezután már ritkán fordul elő a hirtelen csecsemőhalál, illetve a használata is nehézkessé válik, a gyermek leszereli, lemászik róla, ácsorog a kiságyban.

Ha riaszt a készülék

A készülék megvásárlása önmagában nem segít baj esetén, csak riasztásra szolgál, a többi a szülőkön múlik. A legtöbb készülék használati utasítása részletesen ismerteti a teendőket baj esetén, valamint jól használható oktatóprogramok tölthetők le az internetről is. Több kórház gyermekosztályán, gyermekkórházban, például a budapesti Heim Pál Gyermekkórházban is van lehetőség elsősegélynyújtó tanfolyam elvégzésére is.

Üzembe helyezéskor pontosan állítsuk be a gyermekünk súlyának megfelelő érzékenységet, figyeljünk az érzékelők megfelelő elhelyezésére. Ha megszólal a készülék, szaladjunk a kiságyhoz, és azonnal kapcsoljuk fel a villanyt. Néhány másodperc alatt ítéljük meg, hogy a riasztás valós, vagy a baba csak legurult az érzékelőről. Nézzük meg, mozog-e a mellkasa, látunk-e bármi rendelleneset rajta, például sápadt, lila vagy szürke-e a bőre. Ha a riasztás valós, gyermekünk nem lélegzik, azonnal hívjunk mentőt, és kezdjük meg az újraélesztést!

Röviden az újraélesztésről

A babát vegyük ki az ágyból, fektessük kemény alapra, akár a szőnyegre. Figyeljük, hogy a mozgatásra van-e bármilyen reakciót. Semmiképpen se rázzuk a gyermeket! A köhögés, csuklás, mozgás, nyögdécselés, sírás mind életjelenségnek számít. Ha továbbra sem lélegzik, nézzünk bele a szájába, nem akadályozza-e valami a légzését, például bukás, hányadék, idegen test. Ha bármit látunk a szájüregben, azt vegyük ki, töröljük ki. Fordítsuk a fejét középre, és emeljük fel az állát. Ha már szabad a légút, fújjunk levegőt a baba szájába és orrába egyszerre úgy, hogy a mellkasa emelkedjen. Egy befújás mintegy 1-1.,5 másodpercig tartson, öt befúvást alkalmazzunk.

Ha a lélegeztetés nem vezet eredményre, próbáljuk megítélni, hogy van-e szívműködés, bár ez vészhelyzetben még egészségügyi dolgozóknak is nehéz feladat. Csecsemőknél a felkar belső felszínén, a kar ütőerén tapintható legkönnyebben a pulzus, de laikusok számára ez is nehézkes, így ha 10 másodpercen belül nem sikerül, nem érdemes vesztegetni az időt.

Amennyiben továbbra sem tapasztalunk semmilyen életjelenséget (mozgás, köhögés, légzés, sírás), kezdjünk szívmasszázst. Ezt csecsemőknél a mellkason a szegycsont alsó harmadában végezzük a mutató és középső ujjunkkal. Percenként 100 nyomás szükséges. Az újraélesztés során egy befúvást újszülötteknél 3, csecsemőknél 5 mellkasi nyomás kövessen. Az újraélesztést addig folytassuk, amíg sikeres nem lesz, vagy nem érkezik segítség.

Az újraélesztés módját részletesen olvashatjuk az interneten, gyakorlatban pedig tanfolyamokon sajátíthatjuk el a teendőket.

Dr. Karoliny Anna, gyermekorvos