Egy táplálék antioxidáns-tartalmát az ORAC-mutató (oxygen radical absorbance capacity, szabadgyök-megkötő kapacitás) adja meg. Az ORAC értékeket feltüntető táblázatot 2007-ben hozta nyilvánosságra az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma, a táblázatban 277 élelmiszer szerepel.
Az antioxidánsok olyan, az élelmiszerekben megtalálható természetes vegyületek, amelyek gyógyító hatásúak és gátolják az öregedést. Működésük alapja, hogy kivédik a sejtjeinkben keletkező úgynevezett szabadgyökök káros hatásait. A sok antioxidánst tartalmazó (magas ORAC értékű) élelmiszer jobb hatással van egészségünkre, mint a kisebb értékű.
Az aszalt szilva 100 grammja 5770 ORAC értéket képvisel, míg a gránátalma 3307, a mazsola 2830, a kelkáposzta 1770, a fokhagyma 1662-t. Az étkezési paprika esetében ez a szám 710, a kivi esetében 610, az alma, a répa és az őszibarack ORAC értéke viszont mindössze 200 körüli. A főzés jelentősen csökkenti, míg a párolás segít megőrizni a zöldségek és gyümölcsök antioxidáns-tartalmát.
A szakemberek naponta 5000 ORAC értékű fogyasztást javasolnak, azonban ha valaki nagyobb mértékben van kitéve a szabadgyökök károsító hatásának, például sportol, dohányzik vagy egészségtelenül táplálkozik, javasolt a bevitelt akár duplájára növelni.
"Az aszalt szilva az antioxidánsok mellett gazdag káliumban, vasban, kalciumban, magnéziumban és foszforban is, emellett rosttartalma is magas" - nyilatkozta lapunknak Kürti Gábor természetgyógyász. "Mazsolából a színes szőlőből készültet válasszuk, mivel ennek magasabb a bioflavonoid-tartalma, amelynek gyulladásgátló, allergiaellenes, továbbá baktérium- és vírusölő hatása van."