Bármelyik gyerekből lehetne zseni

Vágólapra másolva!
2,5-3 éves gyerekek angol, bolgár, sőt kínai szóképeket ismernek fel az óvónő kérésére. Szó sincs átlagon felüli képességekről, sem zseniképzésről. A kicsik teljesen átlagos óvodai csoportba járó, átlagos gyermekek. Csak épp nevelőik kihasználják az OkosBaba Program kínálta lehetőségeket. 
Vágólapra másolva!

Az Illinois-i Egyetemen tanulmányt állítottak össze tíz zseninek tartott gyermek életútjáról. Ez alapján nagy eltérések mutatkoztak a gyermekek körülményeiben - csupán egy dolog egyezett minden esetben. Mind a tíz vizsgált személy - többek között W.A. Mozart, Mary Curie, Albert Einstein - életében szerepelt egy felnőtt - általában a szülő - aki a kezdetektől rengeteget foglalkozott vele, hogy fejlessze a képességeit. Ez felvetette a kérdést: vajon a gyermekkori különleges képességek elsősorban a genetikán múlnak vagy azon, hogy a gyermeknek lehetőséget biztosítunk képességei kibontakoztatására?

Elképesztő tény, hogy egy 8 hónapos csecsemők agyi szinapszisainak száma másfélszerese a felnőttekének. A szinapszisok az agyi idegsejtek kapcsolódási pontjai, ezeken keresztül zajlik az információk áramlása. A csecsemő még alig rendelkezik ismeretekkel a külvilágról, így agyát a megfigyelő folyamatok kötik le, elképesztő mennyiségű külső ingert képes feldolgozva. A későbbiek során azonban a szerzett ismeretanyag mellett egyre kevesebb "hely" jut az új megfigyeléseknek, ezért a tanulás sebessége egyre lassul.

Ennek ellenére az élet első 12 évében a gyerekek agya szinte úgy szívja fel az új információkat, mint egy szivacs. Különösen igaz ez az első 3 életévben, amikor óriási lehetőséget rejt a babák agyának fejlesztése, a korai adottságok kihasználása. Ennek bizonyítására született meg többek között az OkosBaba Program, mely segítséget nyújt a szülőknek abban, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki gyermekük tanulási képességeiből. Ebben az esetben ugyanis a hatás hosszútávon is megmutatkozik, annak ellenére, hogy az agyi szinapszisok számának csökkenése az évek során mindenképp bekövetkezik.

A program megalkotói állítják: minden egyes gyermekben ott van a lehetőség, szó sincs zseniképzésről. Sőt, kifejezetten káros, ha szülő bármiféle elvárást támaszt gyermekével szemben. A cél az, hogy a gyermek számára a tanulás játékot jelentsen, és a későbbiekben is minél könnyebben sajátítson el új ismereteket, legyen az nyelvi, matematikai vagy épp képi információ.

A témáról bővebben a LifeNetwork csatorna Life magazinja ad tájékoztatást ma 18.00 órától.