Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kapcsolatot találtak a magas vérnyomás és a későbbi elbutulás között

Vágólapra másolva!
Nagyobb eséllyel alakulhat ki demencia (időskori elbutulás) később azokban a nőkben, akik magasvérnyomás-betegségben szenvednek, mégpedig az agyi fehérállományban bekövetkező elváltozások következtében - állítják a Pittsburgh Egyetem Közegészségtani Intézetének kutatói, a Journal of Clinical Hypertension (Klinikai Magas Vérnyomás) folyóiratban megjelent tanulmányban.
Vágólapra másolva!

"A jól beállított vérnyomás nagyon fontos lehet a nők demenciájának megelőzésében" - nyilatkozta az AFP-nek Lewis Kuller, a Pittsburgh Egyetem Közegészségtani Intézetének epidemiológus professzora, a kutatás vezetője.

Az egyetem vizsgálatában 1424, 65 évnél idősebb nő vett részt. Évente ellenőrizték a vérnyomásukat, és MR vizsgálatnak is alávetették őket. A kutatók az agyi fehérállomány elváltozásait vizsgálták, amelyek jelenléte nagyobb rizikófaktort jelent a demencia és stroke kialakulását illetően. (Az agy szürkeállománya főleg a neuronok sejttesteiből áll, a fehérállomány pedig a neuronokat összekötő, velős hüvelyű axonokból.)

Azoknál a nőknél, akiknél kezdetben magas vérnyomást mértek, - 140/90 Hgmm vagy annál magasabbat -, 8 évvel később szignifikánsan több fehérállományi elváltozást találtak, mint azoknál, akiknek normális volt a vérnyomásuk.

"Az emelkedett vérnyomás és a következményes vaszkuláris agyi megbetegedések megelőzése és kontrollja a dementia jelenlegi legjobb preventív terápiája" - nyilatkozta a kutatásvezető.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről