Kapcsolat van a testmagasság és a tüdőbetegségek között

Vágólapra másolva!
Az alacsonyabb embereknél gyakoribb a tüdőbetegség kockázata - állítják a Nottighami Egyetem kutatói, akik több mint egymillió, 35 évnél idősebb ember vizsgálatából vonták le ezt a következtetést.
Vágólapra másolva!

Richard Hubbard légzőszervi epidemiológus professzor és munkatársai szerint a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő betegek átlagban 1,2 centiméterrel alacsonyabbak. A kutatás szerint ennek okai a rossz életkörülményekben keresendőek.

Bár régi tanulmányok már kapcsolatba hozták a COPD-t a magassággal, az életkörülmények általános javulása indokolta egy újabb vizsgálat kivitelezését.

A legszorosabb összefüggést a 35-49 éves korcsoportban találták, majd ez az életmóddal fokozatosan gyengült egészen a 90 év felettiekig, ahol a különbség már csak 0,51 cm volt.

A COPD leggyakoribb oka a dohányzás, amely a tüdőszövet hegesedését okozza.

A kutatók úgy vélik, a rosszabb körülmények között élőknek nagyobb valószínűséggel dohányzott az édesanyja a terhesség alatt, nagyobb rosszabbul táplálkoztak éspasszív dohányzásnak is ki voltak téve, ezek mind hozzájárulnak az alacsonyabb testmagassághoz. Ugyanezen hatások miatt az ilyen társadalmi hátterű embereknek a tüdeje is rosszabbul fejlődött, ezért fogékonyabbak a tüdőbetegségekre. Emellett a családtagok és a barátok hatására gyakrabban is szoknak rá a dohányzásra.


"Egy ilyen összefüggés kimondása esetén mindig óvatosnak kell lennünk" - fejtette ki dr. Terebessy András megelőző orvostan szakorvos. "Pontosan kell látni, melyik az ok és melyik az okozat. Valószínűleg nem azért lesz valaki beteg, mert alacsonyabb növésű, hanem inkább ugyanazok a tényezők vezetnek az alacsony növéshez, ami a betegséghez" - magyarázta a szakember. "El tudom képzelni, hogy aki gyermekkorában is passzív dohányzásnak volt kitéve, esetleg édesanyja a terhessége alatt is dohányzott illetve rossz szociális körülmények között él, az valóban nagyobb eséllyel betegszik meg" - nyilatkozta lapunknak Terebessy.