Hatékony új módszer fogamzásgátló tabletta helyett

Vágólapra másolva!
Katát már kétszer kísértette meg a nem kívánt terhesség. Először elszakadt az óvszer, másodjára elfelejtette bevenni a fogamzásgátló tablettát. Létezik azonban egy olyan lehetőség, amellyel havonta csak kétszer kell foglalkozni.
Vágólapra másolva!

Ugyan a tabletta bevált, amíg Kata nem felejtette el beszedni, ezért egy hasonló, de új módszert, a hüvelygyűrűt próbálta ki. Ez is kétféle hormont tartalmaz alacsony mennyiségben, a különbség annyi, hogy a tabletta helyett egy 54 milliméteres gyűrűről oldódnak ki a hormonok a hüvelyben. Az eszköz biztonságos, és csupán kevés odafigyelést igényel, egyszer amikor felhelyezi, majd három hét múlva, amikor leveszi.

Hogyan kell használni?

A gyűrűt a menstruáció első napján kell felhelyezni. Az alkalommal,ha szükséges, a nőgyógyász segít, de erre többnyire nincs szükség-hiszen bárki könnyen megtanulhatja annak felhelyezését. Egyéb fogamzásgátló módszerekhez hasonlóan érvényes rákszűrés és laborvizsgálat szükséges az alkalmazásához.

Ki alkalmazhatja ezt a módszert?

Általában a fiatalabb korosztálynak javasolják, 35 éves korig. Fontos, hogy a páciens ne dohányozzon, hiszen a dohányzás és a fogamzásgátlókban lévő hormonok nagy mértékben emelik a mellékhatások előfordulásának gyakoriságát. Nem alkalmazhat hüvelygyűrűt, akinél korábban trombózisos betegség (mélyvénás trombózis, tüdőembólia, szívinfarktus, stroke), súlyos májbetegség, rákos megbetegedés, ismeretlen eredetű hüvelyvérzés szerepel, illetve a gyűrű bármely összetevőjére allergiás. Nem javasolt szoptatás időszakában illetve terhesség esetén sem.

Mi a teendő, ha egyéb gyógyszert is szedni kell?

Értesíteni az új gyógyszert felíró orvost a gyűrű alkalmazásáról, így ha szükséges, kiegészítő fogamzásgátlást fog javasolni.

Melyek a gyűrű használatának mellékhatásai?

A mellékhatások nagyjából megegyeznek a fogamzásgátló tablettáéval, hiszen ez az eszköz is hormontartalmú. Ritkábban beszámolnak közösülés közbeni problémákról, például a gyűrű észleléséről, ilyen esetekben szintén tanácsos a nőgyógyászhoz fordulni tanácsért.

Mi az előnye a tablettához képest?

Nem kell mindennap odafigyelni rá, hiszen elég a felhelyezés és kivétel időpontját betartani. Ugyanakkor érvényesülnek a tablettához hasonló "kellemes" mellékhatások- a rövidebb, kevesebb vérzéssel és fájdalommal járó menstruációk, illetve itt is lehetőség van a menstruáció eltolására, késleltetésére, lerövidítésére.

Mi a teendő, ha mégis teherbe esik valaki?

Mielőbb távolítsa el a gyűrűt - a terhességére nem lesz káros hatással - és keresse fel nőgyógyászát.

Dr. Lőrincz Ildikó