Ígéretes új eszköz az elhízás ellen

Vágólapra másolva!
Az elhízás elleni harc újabb eszközét dolgozták ki svéd kutatók. A Mandometer segítségével szembesíteni lehet az étkezőt azzal, milyen gyorsan eszik.
Vágólapra másolva!

106 elhízott, 9 és 17 év közötti fiatal részvételével végzett vizsgálat alapján az eszköz működőképesnek látszik: 12 hónapnyi használatának köszönhetően csökkent a testzsír mennyisége és a testtömegindex abban a csoportban, akik alkalmazták az eszközt étkezéseik során. Ráadásul nemcsak addig hat a Mandometer, amíg használják: a vizsgálat befejezése után 6 hónappal azok, akik használták, még mindig odafigyeltek vonalaikra - derült ki a British Medical Journal orvosi szaklap online kiadásából.

A svéd Karolinska Egyetem kutatói által kifejlesztett eszköz lényege, hogy folyamatosan jelzi az evés sebességét, így bírja rá használóját arra, hogy lassítson. A Mandometer két részből áll: egy mérlegszerű alapeszközre kell tenni tányérunkat, amelynek adatai alapján a készülék központi egysége számítja ki evési adatainkat és mutatja azt kijelzőjén.

" Hamarabb lesz teltségérzete annak, aki lassabban eszik, ez a vizsgálat alapötlete" - mondta el kérdésünkre Dr. Terebessy András megelőző orvostan szakorvos. "Jópofa ötlet az egyfajta étkezési kilométeróra, és a tanulmány adataiból úgy tűnik, hatékony is, bár elég kicsi a bevont alanyok köre. Az az igazság, hogy magam is szívesen kipróbálnám" - tette hozzá a szakember.