Hogyan hat a szervezetre a hirtelen nagy hőingás?

Vágólapra másolva!
Egyik pillanatban fagyoskodunk, és még a dupla pulcsi, jégeralsó, sapka, sál is kevés, a következőben viszont inkább az őszi kabátot kapjuk reggel magunkra. Milyen hatással van a beteg illetve az egészséges szervezetre a jelentős hőmérsékletváltozás?
Vágólapra másolva!

A hétvégén több helyen is közel 10 fokot mutatott a hőmérő higanyszála, míg a napokban már csak mínusz 5 körül alakul a hőmérséklet: azaz 15 fokkal hidegebb van. Már a nyolc-tíz fokos hirtelen hőingás is erőteljesen megterheli a szervezetet, ráadásul nem csak az idősebbekét és a betegekét, a fiatalabb generációt és az egészségeseket ugyancsak megviselheti.

A hőingadozásnak egyénenként eltérő káros hatásai lehetnek a szervezetre. "Elsősorban a front érzékenyeknek, szívbetegeknek és a magas vérnyomással küzdőknek kell ilyenkor vigyázniuk -nyilatkozta a Medipressnek dr. Almási Pál belgyógyász háziorvos.

Megváltozik a vér összetétele

A nagy hőingás hatására az egészségesek kedvtelenséget, koncentrációjuk csökkenését tapasztalhatják magukon. Nehezebben kelnek ki reggel az ágyból, és fáradékonyabbak, azaz általános közérzetüket befolyásolja a hőingás. Velük szemben a betegeknél a tünetek fokozódnak.

Súlyosbodhatnak a légúti megbetegedések, a reumásoknál hatványozódhatnak az ízületi és izomfájdalmak: még nehezebben, még merevebben tudnak csak mozogni. Ugyancsak emelkedik a szív- és keringési megbetegedések kockázata, valamint fokozódnak az érrendszeri megbetegedések tünetei. Ennek oka, hogy a hidegre a vérerek összehúzódnak a szervezetben, s a szűk ércsatornán keresztül nehezebben tud a vér átáramolni, ami miatt a szívnek nagyobb erőt kell kifejteni. Ezen kívül a hidegebb idő a vér összetételét is megváltoztatja: sűrűbbé válik, ami emeli a szívroham, tüdőembólia és a stroke kockázatát.

A meleg folyadék segít

Mindenkinek a szervezete más módon reagál az időjárási hatásokra. Általánosságban igaz, hogy különböző gyógyhatású készítményekkel, vitaminokkal, zöldség-gyümölccsel, nyugtató teákkal, megfelelő táplálkozással és sok folyadékkal csökkenthetők az időjárás változással járó kellemetlen panaszok, de mindenképpen érdemes előtte konzultálni szakorvossal a panaszokról.

"Sajnos ezeket a problémákat át kell élni, - hacsak nem tudunk elrepülni két hétre a Kanári szigetekre -, hiszen megszűntetni ezeket a tüneteket nagyon nehéz, inkább csak enyhíteni lehet. A legfontosabb a bő, főleg meleg folyadék bevitele" - adott tanácsot Almási doktor.