Heti két szeretkezéssel megelőzhető a férfiaknál a szívinfarktus

Vágólapra másolva!
Egy új amerikai kutatás szerint a férfiak akár 45 százalékkal csökkenthetik a szívinfarktus kockázatát, ha hetente legalább kétszer élnek nemi életet.
Vágólapra másolva!

A New Englandi Kutatóintézet munkatársai összesen több mint ezer, 40 és 70 év közötti férfi szexuális aktivitását követték nyomon 16 éven keresztül. A résztvevőket rendszeresen kérdezték arról, milyen gyakran élnek nemi életet, valamint feljegyezték a szívbetegségre utaló jeleket is.

A korra, testsúlyra, vérnyomásra és koleszterinszintre történt korrekciót követően kiderült, hogy azoknál a férfiaknál, akik legalább hetente kétszer szeretkeznek, sokkal ritkábban fordul elő szívbetegség, mint azoknál, akik csak havonta vagy ritkábban élnek nemi életet. (A vizsgálat annak nem járt utána, vajon a hatás a nőkre is igaz-e.)

A szív- és érrendszeri betegségek a fejlett világ vezető halálokai között vannak. Bár a szexről már régóta tudják, hogy jót tesz a fizikai és lelki egészségnek, azonban a szív- és érrendszer egészségére gyakorolt hatását eddig nem vizsgálták alaposabban. A kutatók szerint a rendszeres szexben részesülő férfiak nagyobb valószínűséggel élnek kielégítő párkapcsolatban, ennek stresszcsökkentő és szociális támogató hatása pedig hozzájárul az egészséghez.

A rendszeres szex csökkenti a prosztatarák kockázatát is

Korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy a hetente legalább ötször ejakuláló férfiaknál kisebb eséllyel alakul ki prosztatarák. Emellett a heti egy-kétszeri szex telente az immunrendszert is erősíti, mivel megnöveli a kórokozók elpusztításában nélkülözhetetlen immunoglobulin A (IgA) szintjét. A rendszeres szex egy másik vizsgálat szerint növeli a nők prolaktintermelését és így javítja a szaglásukat. Ez segíthet az anya-gyermek kapcsolat kialakításában is.

"Az elképzelések szerint azok, akik párkapcsolatban vagy házasságban élnek, kevésbé szoknak rá a dohányzásra, fizikailag aktívabbak, és szociális érzékenységük is fejlettebb. Ezen kívül kevesebbet aggódnak, és a mindennapos stresszt is jobban tűrik" - mondta el kérdésünkre Dr. Terebessy András megelőző orvostan szakorvos. " A szerető párkapcsolatban élőknél azt tapasztalták, hogy olyan idegi-hormonális változások történnek, melyek jó hatással vannak egész szervezetükre, beleértve a keringési rendszert is."

"Emellett a szex felér egy edzéssel: minden izomcsoportot működésre serkent, keményen megdolgoztatja a szívet és tüdőt, valamint segítségével óránként körülbelül 300 kalóriát égethetünk el" - tette hozzá Terebessy.

A tanulmány az American Journal of Cardiology (Amerikai Kardiológiai Szemle) folyóiratban olvasható.