Házi kedvencek káros mellékhatásokkal

Vágólapra másolva!
Kutya nélkül lehet élni, de minek - tartja a mondás. Sőt, manapság már a hüllőktől a törpenyúlig mindenféle háziállattal találkozhatunk a lakásokban. Aki azonban nem szab határt az ajnározásnak vagy nem tartja be a higiénés szabályokat folyamatos fertőzéseknek teheti ki magát.
Vágólapra másolva!

Az ember vendégségben szinte már meg sem lepődik, ha a család házi kedvence kutya vagy macska helyett esetleg egy leguán vagy lógófülű törpenyúl. Csakhogy ahány állat, annyiféle kórokozó, élősködő által terjesztett fertőzéssel találkozhatunk. Kevesen tudják például, hogy a víziteknősöktől mennyire könnyű szalmonellát kapni. Dr. Varga József állatorvos szerint azonban, ha a szakemberek által előírt orvosi programot és a legkézenfekvőbb állattartási szabályokat betartjuk veszély nélkül élvezhetjük kedvenceink társaságát.


Jobb nem kukacoskodni


A Diphylidium caninum 45 centisre is megnövő galandféreg a világon mindenütt megtalálható élősködő, amely akár az emberben is megtelepedhet. A kutya fertőződése általában bolhászkodás közben, a szétrágott vérszívó lenyelésével történik. Az ember akkor kerül veszélybe, ha a kutya simogatásakor a szétrágott bolhában található lárvák a kezére, onnan pedig szájon át az emésztő csatornába jutnak.


Az orsóférgek közül a Toxocara canisszal minden gazdi találkozott már, ha férget talált a kutya székletében. Az ember ebben az esetben is a kutya simogatása közben fertőződhet meg. Az is lehetséges, hogy a kertben tartott kutyák a talajt szennyezik féregpetéikkel, azután a földre hullott gyümölccsel terjed tovább a baj. Dr. Varga József a kutyák rendszeres - 3 havonkénti - féregtelenítését, és bolhátlanítását, érintkezés után pedig az alapos kézmosást javasolja.


Macska, jaj!

Terhesekre nézve különösen veszélyes lehet a toxoplazmózis - a magzat szem- és agykárosodását okozhatja -, amennyiben a kismama még nem esett át a fertőzésen korábban és a friss fertőzés a várandósság alatt következik be. Ezért a terhesség alatt különösen ügyelni kell a higiéniára, ha lehet, költöztessük el a macskát, de legalábbis bízzuk másra az alom tisztítását. Vérvizsgálattal az is bizonyítható, hogy a házi kedvencünk átesett-e már a fertőzésen. Ha régi fertőzést mutat a vizsgálat, nincs mitől tartani, a macska nem veszélyes a gazdájára nézve.