Három hasznos és öt haszontalan szűrővizsgálat

Vágólapra másolva!
A tudás hatalom, kivéve, ha a sok információval nem tudunk mit kezdeni. Egyes szűrővizsgálatokkal és házi teszttel épp ez a probléma.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban nemrég vita robbant ki arról, hogy vajon mikor is kellene elkezdeni a rendszeres mammográfiás szűrést. A prevenciós szakemberek azzal érvelnek, hogy 40 év helyett elegendő lenne 50 évesen elkezdeni a szűrést, és felesleges évente, elég csak minden második évben megismételni. Indoklásuk szerint a szűrés korai kezdete miatt gyakrabban állítanak fel téves diagnózist, és végeznek még jóindulatú daganat esetén is csonkoló műtétet.

Íme, öt további szűrővizsgálat, melynek hatékonyságát egyre több szakember kérdőjelezi meg:

PSA-vizsgálat: A PSA-t (prosztataspecifikus antigént) a prosztata termeli, emelkedett szintje prosztatarákra utalhat. A daganat a férfiak közel 20 százalékát érinti, azonban csak 3 százalékuk hal bele, mivel rendszerint nagyon lassan nő. A PSA-vizsgálat sokszor vezet túlkezeléshez, és emiatt gyakoribbak a szövődmények is.

DEXA: A csont ásványianyag-tartalmának mérésére röntgensugarakat alkalmaznak, a mérések azonban minden gépen más eredményt adnak. Ráadásul az ásványianyag-sűrűség magasabb értéke nem jelent automatikusan erősebb csontokat.

Teljestest-CT: A vizsgálat rendkívül költséges, és rendszerint minden eltérésre rábukkannak segítségével, ami lényegtelen, de rossz minősége miatt a lényeges dolgokat, például egy daganatot gyakran nem tudnak azonosítani vele. A CT hatásos diagnosztikai eszköz, de csak hozzáértő szakember kezében, aki egy adott orvosi problémára koncentrál.

Otthoni menopauza-teszt: A házi terhességi teszthez hasonló elven működik, az FSH hormont mutatja ki a vizeletből. Ennek szintje azonban napról napra változik, főleg a változókor előtti nők esetében, így meglehetősen kockázatos, ha egy nő ennek segítségével akarja meghatározni, szüksége van-e még védekezésre.

Otthoni Alzheimer-teszt: Ez a teszt azon alapul, hogy a betegség egyik első tünete a szaglásvesztés. A szaglászavar azonban számos más betegségre is jellemző, így a szaglásvesztésben érintettek nagy részénél semmilyen agyi leépülés nem áll fenn.

Végül három hasznos vizsgálat

Bőrünk rendszeres átvizsgálása mellett az orvosok a vastagbéltükrözést és a méhnyakszűrést ajánlják feltétlenül.

Az előbbit 50 évtől ajánlják, és jelentősége, hogy kimutatja a rákmegelőző állapotot jelző vastagbélpolipokat. A méhnyakszűrés 20 éves kortól vagy a nemi élet kezdetétől javasolt.