Vágólapra másolva!
Ne ess el! - szól a traumatológus tanácsa a törések megelőzésére, aki persze jól tudja, javaslata betarthatatlan, különösen télvíz idején. A csúszós járdákon, síkos lépcsőkön azonban sokszor nehéz tartani magunkat a bölcs útmutatáshoz. Ha már megtörtént a baj, nem árt, ha tudjuk, melyik esés milyen sérüléssel jár, és milyen gyors gyógyulásra számíthatunk.
Vágólapra másolva!

Ha magad alá fordult a bokád...

A leggyakoribb téli baleset a jégen elcsúszás vagy padkáról lelépés, amikor is jellemzően magad alá fordul a bokád: hallod a reccsenést, elesel, és már nem is tudsz lábra állni. Horrorfilmbe illő látvány fogad, ha megszabadulsz a cipődtől: a láb szabadon fityeg a lábszár végén, mintha csak a bőr tartaná, szakszóval: megszabadult a támasztékától.

Fájdalmas baleset ez, és a látvány is riasztó, de ezt a törést nagy rutinnal és általában igen jó gyógyulási aránnyal kezelik minden baleseti osztályon, a felépülés azonban fájdalmas folyamat. A sérült végtagnak a gyógyulást követően meg is kell erősödnie, ezért érdemes bokarögzítővel, fáslival, gumizoknival óvni a bokát.

Ha beütötted a fejed...

Koponyatörés általában az úgynevezett nagy energiájú traumáknál, például közlekedési balesetnél vagy magasból történő esésnél következik be. De fürdőszoba vizes padlóján megcsúszva is bekövetkezhet koponyasérülés a tarkó beütéséből.

A koponyaalapi törés igen veszélyes fejsérülés, hiszen itt lépnek be az agyat ellátó vérerek, és itt lépnek ki az agyidegek, amelyek a törés következtében sérülhetnek. Jellegzetes tünete a véraláfutás a szem körül, illetve az agyvíz-csorgás a fülből vagy az orrból. Ha ilyet tapasztalsz, ne az ügyeletet, hanem rögtön a mentőt hívd!

De járhat súlyos következményekkel, például koponyaűri vérzéssel, a fej nem nagynak tűnő beütése is. Amennyiben egy kisebb balesetben a fej is odakoppan, és utána eszméletvesztés, heves, lüktető, hosszabb idő után sem múló fejfájás, szédülés, hányás lép fel, szintén ne húzzuk az időt a háziorvos felkeresésével, azonnal tárcsázzuk a mentőt.

Ha a csuklódra esel...

Ha az esést előre tartott kezeddel próbálod tompítani, ezt sokszor a csuklód bánja. A csuklótörés jellemzően ötven év felettiek balesete, kezelése a legtöbb esetben egyszerű, és a gyógyulás is gyors.

Fontos viszont, hogy ez az időskori csontritkulás egyik legjellemzőbb töréstípusa. Ötven éves kor felett csuklótörés után kérjük kezelőorvosunktól, hogy végeztessen oszteoporózis vizsgálatot, mert a jól kezelt csontritkulás megállítható, és a további törések valószínűsége nagyban csökkenthető.

Ha fenéken végigszánkáztál a lépcsőn...

Egy nagyobb energiájú háztartási vagy sportbaleset során, például amikor fenéken végigszánkázol a lépcsőn, vagy a csípő megcsavarodása miatt elesel focizás vagy röplabdázás közben, könnyen combnyak- vagy tomportáji törést szenvedhetsz.

Közepes energiájú autóbaleseteknél, amikor a térd a felgyűrődő volánnak ütközik, szintén igen gyakori töréstípus. Ugyancsak jellemző a csontritkulásban szenvedőknél.

Ezt a törést szinte minden esetben műtéttel kezelik. A gyógyulási hajlam ugyan jó, és a combnyaktörés miatti rettegett halálozás ma már idősebb korban is jelentősen csökkent, de csípőnk azért a gyógyulás után már nem lesz a régi.

Ha megbotlottál, és hasra estél...

Arccal előre többnyire akkor esünk, ha kezeink teli vannak, cipelés közben nem tudunk jól tájékozódni, és valamiben megbotlunk. Maga az esés igen látványos, és jellemzően fájdalmas apróbb sérülésekkel jár: lehorzsoljuk a térdünket, hasunkat, arcunkat, a súlyos következmények, például a csonttörések viszont az ilyen baleseteknél többnyire elkerülnek bennünket. Környezetünk szórakoztatására és egészségünk védelmében, ha már muszáj esni, és van választási lehetőségünk, ezt az eséstípust válasszuk.

Dr. Terebessy Tamás, ortopéd szakorvos