Gyerekkori védőoltás súlyos szövődményekkel

Vágólapra másolva!
Amikor 2000-ben az Egyesült Államokban bevezették a bakteriális (pneumococcus) tüdőgyulladás elleni oltást, felére csökkent az emiatt kórházba került gyermekek száma. Ezzel szemben 70 százalékkal gyakoribbá vált a tüdőgyulladás egyik szövődményének előfordulása.
Vágólapra másolva!

A mellűri gennygyülem (empiéma) súlyos, esetenként életveszélyes szövődmény, gyakoriságának növekedését valószínűleg az indokolja, hogy miközben a védőoltás meggátolja egyes pneumococcus-típusok szaporodását, teret nyit ezáltal más, fertőzőképesebb és gyógyszerrezistensebb kórokozók előtt.

"Bár az oltás megvéd a pneumococcus-tüdőgyulladástól, a többi baktérium nagyobb valószínűséggel okoz mellűri gennygyülemet, mivel nem kell megküzdeniük a pneumococcusokkal" - magyarázta az AFP-nek Su-Ting T. Li, a kalifornia Egyetem Gyermekkórházának docense.

A kutatók 1997 és 2006 közötti adatokat elemeztek, ezek szerint a mellűri gennygyülem előfordulása 70 százalékkal nőtt, miközben a szövődményes tüdőgyulladás előfordulása 45, a tüdőgyulladás miatt kórházi kezelést igénylők száma pedig 13 százalékkal csökkent.

A tanulmány a Pediatrics (Gyerekgyógyászat) folyóirat januári számában jelent meg.