Fotó egy nálunk eddig nem ismert szupergyümölcsről

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyság piacain új afrikai gyümölcs örvend egyre nagyobb népszerűségnek. A baobab háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, és kétszer annyi kalciumot, mint a tej.
Vágólapra másolva!

A baobab nevű gyümölcsöt Afrikában már évezredek óta nagy becsben tartják egészségügyi hatásai miatt, Európa viszont még csak most ismerkedik vele.

A baobab fa gyümölcse külsőre olyan, mint egy selymes héjú kókuszdió. A belseje fehér, porszerű, úgy néz ki, mint a szorbet, állaga sajtszerű. A gyümölcshús bármivel összekeverhető, nagyon tápláló, tele van antioxidánsokkal, vassal és káliummal.

A héját nehéz feltörni, ezért Nagy-Britanniában például nem lehet majd egészben megvenni a gyümölcsöt. A gyümölcspor íze egyedi, jellegzetes, "mint a körte, némi grapefruit-aromával" - írja a brit Daily Express.

A baobabot fejjel lefelé növő faként is ismerik. Az afrikai falvak lakói úgy hiszik, a szelleme védelmező erővel bír. Csak speciálisan képzett mászókat engednek fel rá, hogy leszüreteljék a gyümölcsöt. Európában egyelőre csak a Phyto Trade Afrika nevű nonprofit kereskedelmi szervezetnek van engedélye arra, hogy a baobab-pépet forgalmazza.

A brit sajtó szerint a gyártók egy egész sor terméket állítanak majd a koncentrátumból elő, a müzliszelettől az édességekig. A már elérhető termékek közt szerepel a baobabból készült lekvár és üdítő, illetve kapható már főzhető baobab-por is.

Forrás: iStockphoto.com
Forrás: iStockphoto.com