Fontosabb az anyatejnél a méhlepény

Vágólapra másolva!
Mindenki elismeri, hogy a szoptatott babák egészségesebbek, azonban egy új kutatás szerint az anyatejnél fontosabb, hogy a magzat milyen körülmények között nevelkedik az anyaméhben. 
Vágólapra másolva!

Sven Carlsen, a trondheimi Norvég Műszaki- és Tudományegyetem professzora szerint a csecsemőtápszerek éppolyan jók, mint az anyatej. A terhesség hormonális változásaival foglalkozó szakember kijelentése valószínűleg nagy felzúdulást vált ki a szoptatáspártiakból, akik kiállnak amellett, hogy a csecsemőnek az a legjobb, ha az első hat hónapban kizárólag anyatejet kap. Ezzel ugyanis megelőzhető a későbbi elhízás, ekcéma, de jóval kevesebb az esély fül-, légúti- valamint gyomor-bélrendszeri fertőzésekre is. Emellett a gyerek később jobb evő lehet. Az anyára nézve pedig csökkenhet az emlőrák kockázata, de a terhesség alatt felszedett plusz kilóktól is könnyebben megszabadulhat.

Carlsen professzor a kijelentése előtt közel 50 vizsgálat eredményét elemezte ki. A felmérések nagy része arra a következtetésre jutott, hogy minél tovább kap gyerek anyatejet, annál egészségesebb lesz, azonban a professzor ezt az eredményt az egészséges terhességgel magyarázza. Saját kutatásából az derült ki, hogy a méh magas tesztoszteron (férfi nemi hormon) szintje befolyásolja a későbbi tejtermelést. A tesztoszterontermelést a méhlepény szabályozza, amely felelős a magzat oxigén és tápanyag ellátásáért, ezért a magas tesztoszteronszint a rosszabb méhen belüli körülményekre utal.

A brit Királyi Gyermekgyógyász Társaság szóvivője, Charlotte Wright szerint Carlsen professzor állításai "felelőtlenek és túlzóak"., hiszen "a természet nem tápszeres táplálásra alkotott meg bennünket, az csak egy mesterséges alternatíva" - mondta el Wright. A brit védőnők minden esetben javasolják a szoptatást, de véleményük szerint senkinek sem szabad bűnösnek éreznie magát, ha ez nem sikerül.