Féllábas kerékpározással gyógyulhatnak a tüdőbetegek

Vágólapra másolva!
A krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) a tüdő rugalmassága csökken. Ennek egyik jele, hogy a betegek nehezen tudnak kilélegezni, ráadásul gyakran ülő életmódot folytatnak, ez tovább ront fizikai állapotukon.  
Vágólapra másolva!

Terhelés esetén az izmok friss oxigént igényelnek a tüdőktől, ám ez igen nehéz feladat a COPD-s betegek számára, hiszen vérük oxigénkoncentrációja tartósan alacsony. A norvég Tudományos és Műszaki Egyetem professzora, Jan Helgrund és csoportja a trondheimi Szt.

Olav Kórházzal együttműködve vizsgála COPD-s páciensek edzés alatti extra oxigénnel való ellátását: 100% oxigént belélegeztetve a betegek vér-oxigén szintje javult, képesek voltak a szív- és izomstimuláláshoz megfelelő intenzitással edzeni. 24 ilyen tréning után az extra oxigént elvették, a betegek fizikai állapota 24%-kal, mentális státuszuk 35%-kal javult. Maximális légzési kapacitásuknak csak egy részét használták ki, így kevésbé fáradtak el, légzési munkájuk is csökkent.

Ám mi van azokkal, akiknek ez nem használ? Az ő esetükre találták ki az egylábas kerékpározást!

Az egyetem Keringési és Orvosi Képalkotó Részlegének kutatója, Siri Bjorgen kollégáival arra jutott, hogy a egylábas biciklizés drámaian javítja a COPD-s betegek állapotát: az egyszerre egyik lábbal végzett biciklizés terheli az izmokat a tüdő munkájának fokozódása nélkül, mely egy, a European Journal of Applied Phisiology c. lapban megjelent cikk szerint is igen hatékony. Bjorgen és kollégái megfigyelték, hogy az egylábas edzés során adott extra oxigén nem fokozza a jótékony hatásokat -írja az International Journal of Sports Medicine c. folyóirat. A cél ezen betegek esetében a mindennapi feladatok ellátása, az életminőség javulása- mondta Bjorgen.