Eladják a felesleges H1N1-vakcinát a nyugati országok

Vágólapra másolva!
Franciaország több más európai ország nyomdokaiba lépve eladja több millió adat sertésinfluenza elleni oltóanyagát. A kormány vasárnap bejelentette, hogy a járvány visszaszorításához szükséges mennyiségnél sokkal többet vásárolt a vakcinából. Belgium  készlete 10 százalékát kínálják fejlődő országoknak.
Vágólapra másolva!

"Eredetileg dupla adagos védőoltás tervével kezdtünk, de mivel egyetlen oltás is elegendő a védettséghez, nekiláthatunk a felesleg eladásának" - nyilatkozta a francia egészségügyi minisztérium tisztviselője.


Németországhoz, Hollandiához és néhány másik európai országhoz hasonlóan Franciaországban is a vártnál alacsonyabb lett a kereslet azután, hogy a kormány 869 millió eurót költött a H1N1 vírus elleni oltóanyag beszerzésére. Franciaország 94 millió adagot vásárolt (így egy emberre közel 1,5 adag jut), de eddig a program októberi kezdete óta mindössze ötmillióan adatták be maguknak a védőoltást.


A kormány azt követően döntött a készletek egy részének eladása mellett, hogy az európai egészségügyi szervek kijelentették, az egyszeri oltás elegendő a védettség kialakulásához. A francia egészségügyi minisztérium arról számolt be, hogy Katar 30 0000 adagot már meg is vásárolt, Egyiptom pedig kétmillió dózis megvásárlásáról tárgyal. Mexikóval és Ukrajnával is folynak az egyeztetések.


Az egyik vállalat, amelyektől a francia kormány az oltóanyagokat megvásárolta, bejelentette, kész felülvizsgálni a kormánnyal megkötött szerződését, amennyiben újratárgyalási igényt jelentenek be.


A Sanofi Pasteur által gyártott 28 millió adag oltóanyag felét Franciaországnak adták el 175 millió euró értékben, a maradékot pedig a szerződés szerint 2010 első negyedében szállítanák le.


A németek, hollandok is árulnak, a britek gondolkodóban


Németország decemberben jelentette be, hogy megpróbálja eladni felesleges oltóanyagkészletét, annak ellenére, hogy teljes, 50 millió adagról szóló rendelését csak március végéig teljesítik. Itt egyébként a lakosság mindössze öt százaléka oltatta be magát sertésinfluenza ellen. A német oltóanyagkészletre Afganisztánból és néhány közép-európai országból, köztük Ukrajnából jeleztek igényt.


Hollandia - miután a hatóságok úgy ítélték, hogy elmúlt a veszély - novemberben bejelentette, hogy az általa megrendelt 34 millió adag oltóanyagból 19 milliót elad olyan országoknak, amelyek hiánnyal küszködnek.


Trinidad Jimenez spanyol egészségügyi miniszter az El Pais napilap vasárnapi számában azt nyilatkozta, hogy a kormány várhatóan körülbelül 13 millió adag oltóanyagot vásárol - ami a korábbi 37 milliós becslés valamivel több mint egyharmada.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a múlt hónapban bejelentette, hogy az A(H1N1) vírus fertőzése a nyugat-európai országok többségében tetőzött, és a betegség Közép-Európára és Ázsia egyes területeire terjedt át.


A német hatóságok arról számoltak be, hogy Moldávia, Koszovó, Mongólia és a Maldív-szigetek jelezték, hogy szívesen fogadnának segélyként oltóanyagot.


Nagy-Britanniában az egészségügyi minisztérium tisztviselője azt nyilatkozta, hogy a kormány elsődleges célja továbbra is a nagy kockázatnak kitett csoportok, köztük a kisgyermekek, az idősek, a terhes nők és az alapbetegségekben szenvedő betegek ellátása. A tisztviselő ugyanakkor azt is elmondta, hogy a londoni kormány fontolóra vette az oltóanyagkészlet egy részének eladását olyan országoknak, ahol szükség van a vakcinára. A legutóbbi brit adatok szerint a sertésinfluenza fertőzés aránya csökkenő tendenciát mutat. A közvélemény-kutatások viszont azt mutatták, hogy a lakosság mindentől függetlenül vonakodik a védőoltás beadatásától.


Olaszországban az egészségügyi minisztérium megelőző orvostani részlegének vezetője, Fabrizio Oleari azt nyilatkozta az ANSA hírügynökségnek, egyelőre nem született döntés a felesleges oltóanyag-készletek esetleges eladásáról. Olaszország azonban korábban már vállalta, hogy készletének 10 százalékát szegényebb országoknak adja át. A kormány által megvásárolt 48 millió adag oltóanyagból eddig 840 ezret adtak be.


Franciaországban az ellenzék egészségügyi szakpolitikusa, Jean-Marie Le Guen a kormány stratégiáját "fiaskónak" bélyegezte, mondván, hogy a szerinte "eltúlzott" ráfordítás ellenére az országban még mindig nagyon alacsony a beoltott személyek aránya.

Marc Gentilini járványügyi szakértő, a francia Vöröskereszt hajdani elnöke is bírálta Franciaország "extravagáns" és drága tömeges védőoltási programját. "A legrosszabbra való felkészülés még nem zárja ki azt, hogy megfelelően készüljünk fel" - nyilatkozta az AFP hírügynökségnek.


Belgium tíz százalékot ad el


Belgium a fejlődő országoknak adja át a H1N1 influenzavírus elleni oltóanyag-készletének 10 százalékát - jelentette hétfőn a Le Soir című, francia nyelvű brüsszeli lap.


A vakcinából a mintegy 10 és fél millió lakosú Belgiumban 12,6 millió adagot halmoztak fel, és e készlet 10 százalékát most a WHO közvetítésével szétosztják a rászoruló harmadik világbeli országok között.


Daniel Reynders, az új influenzajárvány elleni belga operatív törzs vezetője azt mondta a lapnak, hogy a Belgiumnak megmaradó készlet a jelek szerint elegendő lesz, de a helyzetet továbbra is figyelemmel kell kísérni.


Szerinte a világjárvány ugyan túljutott a csúcsponton, de nem várható, hogy hamarosan megszűnik. Mexikóban és az Egyesült Államokban a járvány második hulláma jelent meg - tette hozzá. Mint mondta, a hagyományos szezonális influenzajárvány márciusban rendszerint veszít erejéből, az új influenza vírusa azonban a megjelenését követő legkevesebb másfél évig érzékelhető lesz.