Egyre több a hepatitisszel fertőzött a VIII. kerületben

Vágólapra másolva!
Veszélyesen terjed a hepatitis-C fertőzés a józsefvárosi droghasználók körében. Játszótereken elhasznált és eldobált fecskendők, nyílt terepen való intravénás szúrások jellemzik a kerületet.
Vágólapra másolva!

Barna zacskó - alapfelszerelés, amelyet a Kék Pont alapítvány minden nap 16 órától 20 óráig oszt a hozzájuk látogatóknak. Megtalálható benne minden, ami szükséges ahhoz, hogy megelőzhető legyen a járvány kialakulása. Öt steril tű, aszkorbinsav, érszorító, melegítő, törlőkendő. A Kék Pont tűcsere programjában ma 1600 józsefvárosi regisztrált drogos van, közülük minden harmadik hepatitis-C fertőzött.

Dr. Kocsis Máté, Józsefváros újonnan megválasztott polgármestere azonban próbálja a problémát a szőnyeg alá seperni. Az ő vágya, hogy a Kálvária tér ne Gettó negyedként éljen a köztudatban. Úgy véli, hogy "a Kék Pont Alapítvány tűcsere-programja tömegesen vonzza a drogosokat Józsefvárosba, akik az alapítvány Kálvária téri irodájában átvett tűket a kerületi közterületeken dobálják el."

Mi is az a hepatitisz C?

Krónikus májgyulladásnak is hívják, általában vírusfertőzés következtében alakul ki. A hepatitis-C egy RNS vírus mely gyakran a krónikus májgyulladás okozója, aminek következtében májrák, és májzsugor alakulhat ki. Nem csak a májsejtekben szaporodik, és nem csak azokat támadja: a nyiroksejtekben is megél, valamint ízületi és bőrpanaszokat, izom és vesegyulladást is okozhat.

Hepatitisz C szűrések

Csendes járványnak is szokták nevezni a hepatitisz C-t, mert a tünetek csak hosszú idő, 10-20 év után jelentkeznek, a fertőzött pedig a nélkül adhatja tovább a vírust, hogy egyáltalán tudna róla. A betegek mintegy 15-30 százaléka épül csak fel spontán, a többiek krónikus májbetegséget kapnak, amibe a betegek akár 5 százaléka is belehal. A Kálvária téri központban megszűrt emberek többsége sem tud arról, hogy fertőzött, mert a szűrés után csak kevesen mennek vissza a leletekért.