A nagypapa szemüvege segíthet a gyerek látásromlásán

Vágólapra másolva!
A legújabb kutatások szerint a bifokális szemüvegek segíthetnek lassítani a rövidlátó gyermekek látásromlását.
Vágólapra másolva!

A rövidlátó, vagy más néven myopiás gyermekek homályosan látják a távoli tárgyakat, és ez az állapot sokuknál fokozatosan és igen gyorsan romlik. A progresszióra való hajlam sokak szerint öröklött, és eddig még nem találtak olyan módszert, ami lassította volna a látásromlást.

Most azonban úgy tűnik, a bifokális szemüvegek (speciális osztott lencsékkel, amelyek felső része a távollátást, az alsó része a közellátást segíti) megoldást jelenthetnek a problémára.

Egy, az Archives of Opthalmology című szaklapban ismertetett kutatás során a tudósok 135 kínai-kanadai rövidlátó gyermek állapotát kísérték végig két éven keresztül. A tudósok két csoportra osztották a gyerekeket: az egyik csoport tagjai hagyományos szemüveget viseltek, a másik csoportba tartozók pedig bifokális lencsékkel ellátott szemüvegeket.

Az eredmények szerint a bifokális lencséket használó gyerekek látása lassabban romlott, mint a hagyományos szemüveget viselő gyerekeké.
A két év alatt a sima lencsés szemüveget viselő gyerekek látása átlagosan 1.55 dioptriát romlott, míg a bifokális szemüveget hordóké csak 0,98-0,7 dioptriát.

A legtöbb embernél a közel lévő tárgyak képe nem pontosan a retinán fókuszálódik, hanem némileg mögötte: ennek a jelenségnek a neve hyperopiás defocus. Ha ez az állapot sokáig fennáll, az hozzájárulhat a látásromláshoz. Bifokális lencsékkel azonban a hyperopiás defocus kezelhető, ezért lehetséges, hogy a rövidlátás által okozott látásromlást is lassítja.