Amit a spirálhasználatról egy nőnek tudni kell

Vágólapra másolva!
Középkorú, már szült nők ideális fogamzásgátló módszere a spirál.
Vágólapra másolva!

Régi betegem jelentkezett be - egészen megfiatalodott mióta utoljára nálam járt. Kiderült, új barátja van. Miután még csak 42 éves, egy neki megfelelő fogamzásgátló módszert szeretne választani.... A spirálról azonban sok rémhírt hallott, így kétségeit nekem kellett eloszlatnom, mivel úgy vélem, a hozzá hasonló korú hölgyek esetében ez lehet az egyik legideálisabb megoldás.

A spirál biztonságos, kényelmes, megbízható fogamzásgátló módszer. Hatékonysága nagyfokú, ennél biztonságosabb védekezést csak a hormontartalmú fogamzásgátló tabletták és a végleges sterilizáció garantál. A szövődmények ritkák, főleg, ha a felhelyezés szabályos, illetve a páciens rendszeresen megjelenik az ellenőrzéseken.

Mikor érdemes a ciklus során felhelyezni?

Az eszközt a nőgyógyász helyezi fel, általában a menstruáció 4-5 napján. Előfeltétel az egy évesnél nem régebbi rákszűrő lelet, illetve hogy a hüvelyében illetve kismedencében ne legyen fertőzés, gyulladás.

Hogyan véd a nem kívánt terhességtől a spirál?

A spirálok általában a beágyazódást gátolják, de valószínű, hogy a méhkürtökben a hímivarsejtek mozgását is befolyásolják. A védelem fokozható a spirál felszínére felvitt fémekkel (pl. réz, ezüst, arany) illetve hormonokkal.

Ajánlott-e olyan nőnek, aki még nem volt terhes?

Magyarországon csak azok a nők kaphatnak spirált, akik már szültek, és a közeljövőben nem terveznek terhességet. Javasolt szoptatás idejére, illetve, ha a tabletta szedése valamilyen oknál fogva ellenjavallt. Akkor is ideális megoldás, ha hatékony, hosszú időtartalmú, de visszafordítható fogamzásgátló módszert szeretne választani a páciens.

Milyen gyakran kell ellenőriztetni?

Én a felhelyezést követő menstruációkor szoktam visszahívni a betegeket ellenőrzésre, azzal a céllal is, hogy az esetleg felmerülő kérdéseket és tapasztalatokat is átbeszéljük. Később, ha a páciensnek nincs panasza, évente, rákszűréskor a szokásos ultrahang vizsgálat illetve a jelzőszál megtekintésével ellenőrizzük majd a spirált.

Melyek a lehetséges mellékhatások?

Felhelyezéskor előfordulhat méhtest-sérülés - de ez igen ritka. Gyakoribb a felhelyezést követő napokban a kellemetlen érzés az alhasban, de ez sem törvényszerű. Általában megváltozik a menstruáció hossza, illetve kissé bőségesebbé válik a vérzés - de ezek a tünetek is rendeződnek a felhelyezést követő néhány hónapon belül. A kismedencei gyulladások a legismertebb szövődmények - ezeket a szabályos felhelyezéssel illetve rendszeres ellenőrzéssel küszöbölhetjük ki.

Milyen gyakran kell cserélni?

A spirálok között a legújabb változat aktív hatóanyaga öt éven át biztosítja a fogamzásgátló hatást. A fejlesztés lényege, hogy egy hormon tartalmú eszközt helyeznek a méh üregébe. A hormon lassan szívódik fel, és mivel a méh üregében oszlik el, hatása nem terheli az egész szervezet. A hormon csökkenti a spirál mellékhatásait is, nem nő meg sem a vérzés mennyisége, sem az ideje - sőt a menstruációs időszak is könnyebbé válik. Általában 40 éves kor fölött javasoljuk - rendkívül jók a vele kapcsolatos visszajelzések.

Ha a páciens úgy dönt, a spirál bármikor egyszerűen eltávolítható, de a viselésre javasolt maximális időtartam általában 5-7 év.

Dr. Lőrincz Ildikó, nőgyógyász