Vágólapra másolva!
Télen gyakran megfájdul a torkunk és gyakrabban is köhögünk. Ezek lehetnek egy enyhe vírusos meghűlés vagy torokgyulladás első jelei is, de akár komolyabb bakteriális fertőzés, például mandulagyulladás is állhat a háttérben. 
Vágólapra másolva!

Ha a tünetek néhány nap alatt nem múlnak vagy újak jelentkeznek - melyek már nem sorolhatók egy szokványos megfázás, torokfájás szimptómái közé - például fehér-sárgás foltok jelennek meg a nyálkahártyán vagy nyaki nyirokcsomó duzzanat alakul ki, feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

Amikor sokkal komolyabb a probléma

Tüdőrák, hörgődaganat vagy éppen gégerák is lehet az oka a torokfájásnak, köhögésnek. Főleg akkor merül fel a gyanú ha a tünet régóta fennáll, és a hidegben esetleg erősödik.

Pulmonológusok szerint a légzőszervi daganatok megjelenése télen gyakoribb. Valójában inkább arról lehet szó, hogy egyéb tüneteik miatt ilyenkor jutnak el szakorvoshoz, onnan pedig kivizsgálásra a betegek. Ha a köhögéshez - torokfájáshoz - egyéb daganatos betegségre utaló jel, például indokolatlan fogyás vagy fájdalmatlan nyirokcsomó-duzzanat társul, feltétlenül forduljunk szakemberhez!

Gyógyszerek mellékhatása is lehet

Bizonyos vérnyomáscsökkentők, az úgynevezett ACE-gátlók mellékhatása is lehet a köhögés. A változékony téli időjárás előhozhatja a szívbetegség és a magas vérnyomás tüneteit, akit most állítottak be ilyen gyógyszerre, annál jelentkezhet száraz köhögés.

Asztma és légúti allergia télen is jelentkezhet

Az asztmások általában tisztában vannak vele, hogy a hideg levegő provokálhatja köhögési-fulladási rohamaikat. A szennyezett beltéri levegő, például a poratkák miatt, a légúti allergiások tüneteit is fokozhatja, ők elsősorban tüsszögnek és köhögnek.

Reflux-betegség, a túlzásba vitt falatozás következménye

Emésztőszerveinket rendszerint alaposan túlterheljük a karácsony körüli vendégeskedésekkel, de a téli hidegben egyébként is hajlamosak vagyunk többet enni a kelleténél. Előfordul, hogy egy efféle "nagy zabálás" után pár nappal-héttel észleljük a reflux-betegség első tüneteit, melyet a nyelőcsőbe visszacsorgó gyomorsav okoz. Erős, égető érzés, gyakran köhögést vált ki és torkunk is kaparhat tőle.

Irritált légutak is kiváltják

Fűtési szezonban a lakásban légutaink számára túl szárazzá válhat a levegő, a gázszámlára gondolva sokan nem is szívesen szellőztetnek. Ennek köszönhetően alvás közben kiszárad a száj- és orrnyálkahártya, ami önmagában is köhögéshez-torokfájáshoz vezethet. Zárt ajtók-ablakok mellett a dohányosok otthonában feldúsulhat a dohányfüst is, ennek belélegzése pedig - akár passzív módon is - szintén vezethet köhögéshez.

Téli stressz megjelenési formája is lehet

Év végi hajtás vagy év eleji újrakezdés a munkahelyen mind-mind stresszfaktor, amelynek következménye lehet az apró köhécseléstől a rohamig fokozódó köhögés. Akkor gondoljunk erre, ha tüneteink alvás közben, éjjel nem jelentkeznek.


Dr. Terebessy András
Megelőző orvostan szakorvos