Óvatosan a hólapátolással, szívrohamot okozhat

Vágólapra másolva!
A téli lehűlés és a hólapátolás minden évben megemeli a szívrohamok illetve az emiatt bekövetkező halálesetek számát a fiatal, 35-49 éves férfiak körében.  
Vágólapra másolva!

A jelenségre Dr. Daniel Forman kardiológus, a Brigham & Női Klinika Testmozgás Laboratóriumának vezetője minden évben közleményben hívja fel az amerikai szívbetegek figyelmét. Forman és más vezető kardiológusok szerint is a téli hidegben végzett lapátolás egyedülállóan magas egészségkárosító rizikót jelent.


Ki ne lapátoljon havat?


- Akinek korábban volt már szívrohama, vagy ismert szívbetegsége van

- Akinél előfordul mellkasi fájdalom vagy diagnosztizált angina pectoris betegségben szenved

- Akinek magas a vérnyomása, a koleszterin szintje, vagy cukorbeteg

- Aki dohányozik, vagy más szív-érrendszeri rizikócsoportba tartozik

- Akik rendszeresen nem végeznek testedzést


Mivel a krónikus betegségek sokáig tünetmentesek lehetnek, mindenkinek érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat, mielőtt hólapátot ragadna a kezébe.



Egészségvédő tippek a hólapátoláshoz


- Öltözzön melegen és győződjön meg a testvégződések (orr, fül, kéz, láb) megfelelő védelméről. Mindez azért fontos mert a hideg rontja a vérkeringést és ezáltal fokozza a szívroham valószínűségét.

- Végezzen a hólapátolás előtt nyújtó bemelegítő gyakorlatokat, mert ez csökkenti a mozgásszervi sérülés és túlterhelés valószínűségét.

- A keringési rendszert is szükséges bemelegíteni. A legmegfelelőbb valamilyen könnyű aktivitás (helyben járás, séta) a lapátolás előtt. A bemelegítés a kardiovaszkuláris megterhelést nagyban befolyásolja.

- Ne egyen nehéz ételeket és ne fogyasszon alkoholt hólapátolás előtt.

- Kerülje a stimulánsok, azaz a kávé vagy cigaretta fogyasztását, mert ezek a pulzust növelik és érösszehúzódást okoznak.

- Kis méretű lapátot használjon, mert a szív és a gerinc számára egyaránt biztonságosabb a kisebb és gyakoribb hókupac emelgetés, mint nagy hóhegyek megmozgatásán fáradozni.

- Szabályozza a lapátolás sebességét! Dolgozzon lassan, ne akarja az egész területet egyszerre megtisztítani.

- Tartson gyakori szüneteket, hogy pihenjen a szíve. A pihenőidőben fogyasszon folyadékot, lehetőleg meleg teát, hogy elkerülje a kiszáradást. Ügyeljen a normális étkezésre és a szokásos szívgyógyszerek bevételére.

- Inkább tolja a havat a dobálás helyett. Ha muszáj dobni a havat, semmiképp ne törzs csavarással tegye és ne akarja a válla felett átdobni.

- Azonnal hagyja abba a lapátolást és kérjen sürgős orvosi segítséget, ha mellkasi-, váll-, nyak-, esetleg kar fájdalmat érez, zihálva veszi levegőt, szédül, verejtékezik, ájulás érzete vagy hányingere van.


Bővebben a havazásról!


Dr. Terebessy András