7 ok, amiért a bennünk élő baktériumokat szeretjük

Vágólapra másolva!
Szervezetünkben valósággal nyüzsögnek a baktériumok. Ezek nagy része kifejezetten hasznos számunkra, szervezetünkben jótékony hatást fejtenek ki. Ezért is kell óvatosan bánnunk az antibiotikumokkal, amelyek e jó baktériumokat is elpusztíthatják. Íme, a bennünk, rajtunk élő baktériumok legfőbb pozitív hatásai.
Vágólapra másolva!

Segítenek karcsúnak maradni

Az amerikai Cornell Egyetem kutatói szerint a túlsúlyos emberek bélrendszerében más baktériumtenyészetek találhatók, mint a soványakéban. A baktériumok segítenek megemészteni az olyan összetett szénhidrátokat, mint például a teljes kiőrlésű liszt. A lebontást elősegítő baktériumtörzs, a Bacteroidetes a sovány emberek emésztőrendszerében nagyobb számban fordul elő. A túlsúlyosakban viszont a Firmicutes törzsből van több - e baktériumokkal magyarázható, hogy az elhízottak szervezete ugyanabból az ételmennyiségből több kalóriához jut, mint a soványaké.

Valószínűleg megóvnak a cukorbetegségtől

A Chicago Egyetem kutatása szerint a megfelelő bélbaktériumok kombinációjával megelőzhető a cukorbetegség. Egyelőre még nem ismert, pontosan mely bélbaktériumok alkalmasak a cukorbetegség megelőzésére, de a kutatások intenzíven folynak.

Utat nyithatnak a hatékonyabb gyógyszerek irányába

2008-ban, a Londoni Imperial College kutatói felfedezték, hogy egy bizonyos bélbaktérium jelenléte lassítja az acetominofen felszívódását, ami révén könnyen túladagolás következhet be. A kutatók szerint a bennünk élő baktériumokat módosítva hatékonyabbá válhatnának a gyógyszerek kezelések, hiszen a szerek gyorsabban hathatnának, ezáltal kevesebb lenne a mellékhatás.

Védenek a fertőzésektől

A jótékony hatású baktériumok segíthetnek megóvni szervezetünket a káros mikrobáktól. Klinikai kutatások igazolták, hogy a körülmetélés védelmet nyújt a HIV-vírus ellen. Hogy mi ennek az oka? A kutatók szerint a felnőttkori körülmetélés megváltoztatja a péniszen található baktériumok összetételét, ez pedig gátolja a HIV terjedését.

Támogatják a sebgyógyulást

A bőr felszínén élő baktériumfajták olyan anyagokat termelnek, amelyek gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, és elősegítik a sebgyógyulást.

Csökkentik a torokrák kockázatát

A Helicobacter pylori baktérium ugyan a gyomorfekély egyik legnagyobb rizikófaktora, segít megóvni a szervezetet a reflux káros hatásaitól, valamint a torokrák egyes fajtáitól.

Megakadályozzák az allergiás reakciókat

A Michigan Egyetem kutatása szerint nagyobb az esély az allergia kialakulására azoknál az egereknél, amelyek bélflórája a túlzott antibiotikum szedéstől sérült. Egyes feltételezések szerint az immunrendszer baktériumok segítségével szabadul meg a toxinoktól, és ha ezek a baktériumok elpusztulnak, allergiás reakciók léphetnek fel.