12 millió európai kokainfogyasztó kockáztatja az életét

Vágólapra másolva!
Az Európában bekövetkező hirtelen halálesetek több, mint három százaléka valamilyen módon összefügg a kokainfogyasztással, számos esetben a drog, az alkohol és a cigaretta "halálos koktélja" a felelős a tragédiáért.
Vágólapra másolva!

A hirtelen halált nagyító alá vevő vizsgálat azt mutatta, hogy nem létezik biztonságos rekreációs kokainhasználat és a 12 millió európai fogyasztó minden alkalommal az életét teszi kockára.


"Azt a meggyőződést, hogy a rekreációs kokainhasználat biztonságos, sürgősen ki kellene űzni a fejekből, mivel már a kis adagok is katasztrofális következményekkel járhatnak, többek között hirtelen halállal is" - mondta el a Reuters hírügynökségnek Joaquin Lucena, a sevillai Igazságügyi Orvostani Intézet igazságügyi patológiai osztályának vezetője.

Lucena és munkatársai a 2003 és 2006 között Délnyugat-Spanyolországban előforduló hirtelen halálozásokat vizsgálták meg közelebbről és azt találták, hogy a halálesetek 3,1 százaléka hozható összefüggésbe a kokainnal, amely károsította a szívet és az artériákat.

A hirtelen halálesetek közül valamennyi 21 és 45 év közötti férfiaknál következett be, akik közül 81 százalék dohányzott is, illetve 76 százalék alkoholt is fogyasztott. Az alkohol "hatóanyaga", az etanol fokozza a kábítószer által kiváltott eufóriát és tompítja a szer hatásának múlásakor észlelt tüneteket, azonban mind az alkohol, mind a dohányzás kapcsolatban áll a szívbetegséggel.

"A kokain az alkohollal és/vagy a dohányzással együtt egy olyan halálos koktélt alkot, amely elősegíti a korai szívbetegség kifejlődését" - írta Lucena az European Heart Journal folyóiratban megjelent cikkben.

A kutató úgy véli, az eredmények Európa legnagyobb részére is igazak, vagyis a kokainfogyasztás jelentős közegészségügyi problémát jelent. Földrészünkön körülbelül 12 millióan használnak kokaint, ez a 15 és 64 év közöttiek 3,7 százaléka. A 15-34 évesek több, mint 5 százaléka fogyasztotta már a szert legalább egyszer.

"A kokainhasználat akkor is tragikus következményekkel járhat, ha az illető fiatal és korábban nem szenvedett szívbetegségben" - mondta el Fotini Rozakeas, a Brit Szív Alapítvány munkatársa. "Minden egyes használat kockázatot jelent." A tudósok jelenleg a kokainfüggőséget gyógyító vakcina előállításán dolgoznak, de a munka még csak kezdeti stádiumban tart.

A kokain Magyarországon

Az elmúlt években Európa más országaihoz hasonlóan hazánkban is emelkedett a kokainfogyasztók száma, pontos számuk azonban nem ismert. Egy 2007-es felmérés alapján a középiskolások 1,6 százaléka próbálta már ki a kokaint. Rendkívül magas ára miatt csak egy szűk réteg fogyasztja, használata trendi lett, jellemzően a "menők" fogyasztják. A legtöbb fogyasztó kevésbé tartja veszélyesnek a kokaint, mivel nem okoz olyan látványos leépülést, mint például a heroin és fogalmuk sincs, milyen pusztítást okoz a szer a szervezetben. 2006-ban Magyarországon egy olyan haláleset történt, amely közvetlenül kapcsolatba hozható a kokainnal, de a szakértők szerint ez nem tükrözi a valós viszonyokat, mivel ennél több esetről van szó, az esetek azonban gyakran rejtve maradnak.