Tippek a szilveszteri parti túléléséhez

Vágólapra másolva!
Most, hogy véget ért a karácsony, a legtöbben a szilveszteri bulira készülnek. Van aki már egyből a családi ünneplés után nekifogott a mulatozásnak, sokan pedig az év utolsó napjára tartogatják energiáikat.. Íme néhány ötlet, hogyan vészeljük át az év utolsó nagy eseményét egészségesen!
Vágólapra másolva!

Csak néhány dologra kell odafigyelni, hogy az új év első napját ne kezdjük másnapossággal, fejfájással, illetve, hogy január első hetében ne az ágyat nyomjuk a felelőtlen szilveszteri mulatozás következményeként.


Fogyasszunk bőségesen folyadékot, hogy megakadályozzuk a kiszáradást!


A zsíros ételek és a túl sok alkohol egyaránt folyadékvesztéshez, esetleg kiszáradáshoz vezet, ami felelős lehet a "másnaposság" érzésért. "A szilveszteri bulikban sokan fogyasztanak túlzott mértékben alkoholt, de illegális drogok (pl. ecstasy) fogyasztása sem ritkaság ilyenkor. A túlfűtött helyiségekben az intenzív testmozgás, tánc hatására is sok folyadékot vesztünk izzadással és kilégzéssel. Mámoros állapotunk dacára próbáljunk meg tudatosan odafigyelni a megfelelő folyadékpótlásra, lehetőleg ásványvizet fogyasszunk, mert ez megelőzheti a súlyos, akár eszméletvesztéssel járó folyadékvesztést" - mondta el lapunk orvosszakértője, Dr. Terebessy András megelőző orvostan szakorvos.


Pótoljuk kiürülő vitaminraktárainkat!


A C- és a B-vitaminraktárakat az alkoholfogyasztás könnyen kimerítheti, ezért érdemes lehet az év végi partik előtt multivitamin készítményekkel feltölteni szervezetünket.


Fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt!


Ha valaki idegenkedik az efféle tablettáktól, sok vitamint vihet be a szervezetébe zöldségekkel és gyümölcsökkel. Ez utóbbiak emellett hatékony nassolnivalók, segítségükkel ugyanis stabilizálható a vércukor szintje. "Év végén (főleg karácsonykor, de a két ünnep közt és szilveszterkor is) jellemzően ritkábban, de sokat eszünk, ennek köszönhetően vércukorszintünk is ingadozik, ami szintén gondokat okozhat" - mondta Dr. Terebessy. A túl magas vércukorszint (főleg, ha hosszabb ideig fennáll) rontja az immunrendszer működését és fogékonyabbá tesz bizonyos fertőzések iránt.


Kerüljük a túl sok adalékanyagt tartalmazó cukros "csemegéket"!


Az anyagcsere központi szerve a máj, amely a szervezetbe érkező különféle anyagok lebontásában (detoxikálásában) központi szerepet játszik. "A májnak óriási szerepe van az alkohol feldolgozásában. Ha az esti buli előtt túlterheljük élelmiszeripari adalékanyagokkal (pl. műanyag cukorkák fogyasztásával), kimeríthetjük detoxikáló kapacitását, és elképzelhető, hogy a megszokottnál kisebb mennyiségű alkoholtól is rosszul érezzük magunkat" - magyarázta Dr. Terebessy.


Ne legyünk elnézőek magunkkal!

Sok vendéglátóhely korlátlan étel- és italfogyasztással csábítja a vendégeket, de a házibulik szervezői is kitesznek az asztalra minden maradékot a karácsonyi menüből. Ne engedjünk a csábításnak, tartsunk mértéket szilveszter éjszakáján is, legyen szó bármilyen vad buliról!


Figyeljünk légutainkra!


A szilveszteri parti lényege, hogy sokan táncoljanak, érezzék jól magukat egyszerre egy házibuliban vagy szórakozóhelyen. "Egy szilveszteri buli tökéletes melegágya a légúti fertőző betegségek terjedésének. Sokan szórakoznak kis helyre összezárva, kimelegednek a tánctól vagy az alkoholtól, vagy a drogoktól, harapni lehet a dohányfüstöt és esetleg még ki-be járnak kiszellőztetni a fejüket" - sorolja a szakértő a légúti fertőző betegségekhez vezető tényezőket. Ha tehetjük, érdemes füstmentes szórakozóhelyet választani, odafigyelni az izzadásra és esetleg ruhát váltani, ha nagyon kimelegedtünk. "Aki biztosan el akarja kerülni a bajt, maradjon otthon, és nézze a tévét" - tanácsolta a szakember. "Ha pedig valakinek mindenképpen táncolni támad kedve az év utolsó napján, akkor vegyen fel orvosi maszkot. Fillérekbe kerül, hatékonyan véd a kórokozók ellen és még az is lehet, hogy mi leszünk vele a parti sztárjai".