Folsavval küzdhetünk a téli fáradtság ellen

Vágólapra másolva!
Ilyenkor télen kicsit gyakrabban vagyunk fáradékonyak, sápadtak, teljesítőképességünk gyakorta kisebb. Ennek egyik oka lehet a folsavhiány, mely elsősorban vérszegénységet okoz, de szerepe van egyes pszichiátriai zavarok, például az álmatlanság, ingerlékenység, feledékenység, és depresszió kialakulásában is. Ráadásul ilyenkor a gyakoribb fertőzések fokozzák a szervezet napi szükségletét, érdemes ezért odafigyelni a táplálkozásunkra.
Vágólapra másolva!

A folsav valójában vízben oldódó vitamin, a B-vitamincsoporthoz tartozik. A sejtek osztódása szempontjából létfontosságú, de szerepe van a fehérvérsejtek, vörösvértestek, vérlemezkék képzésében, az aminosavak, és nukleinsavak anyagcseréjében. Hozzájárul a gyomor-bélrendszer, és a szájnyálkahártya épségéhez is. Az egészséges ember mintegy 5-15 milligramm folsavat raktároz szervezetében, a teljes mennyiségnek nagyjából fele található a májban A napi ajánlott bevitel 50-100 mikrogramm.

Akiket leginkább érint

A folsavhiány a terhesség során és vegetáriánus táplálkozás esetén lehet a legveszélyesebb, de kockázati tényező az egyoldalú táplálkozás, a felszívódási zavar, egyes gyógyszerek szedése és az alkohol is.

Terhesség során

A magzat növekedését és fejlődését leginkább a sejtosztódás határozza meg, ezért a megfelelő mennyiségű folsav bevitele a DNS előállításában betöltött szerepe miatt rendkívül fontos. Ráadásul a fejlődő embrió gerincét lezáró folyamat csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul. A terhesség során valamennyi vitamin közül a folsavigény fokozódik a legnagyobb mértékben, ugyanakkor a várandós nők folsavfelvétele a kívántnál alacsonyabb hazánkban, a terhesek negyede folsavhiányosnak számít. Ezért lényeges a fogamzás előtt legalább egy hónappal korábban elkezdett és legalább a terhesség első harmadában folytatott rendszeres folsavpótlás.

Természetes folsavforrások

A máj, különösen a csirkemáj, a zöld leveles növények, különösen a spenót, a lencse, csicseriborsó, szárazbab, a spárga, a dió, a mogyoró és az élesztő kiváló forrásai ennek a fontos vitaminnak. Kisebb mértékben a kelbimbó, narancs, paradicsomlé és a brokkoli is tartalmaz folsavat. Fontos, hogy ezek a vegyületek hőre nagyon érzékenyek, néhány perces forralás után folsavtartalmuk akár 90 százalékát is elveszíthetik.

A táplálékkal felvett folsav csak a bél hámsejtjeinek enzimje által történő átalakítást követően hasznosul - ekkor is csak részben. A tabletta formájában felvett folsav viszont közvetlenül jut be a szervezetbe.

Dr. Lőrincz Ildikó