Tablettákkal a játékfüggőség ellen

Vágólapra másolva!
A kóros játékkényszer valamint számos más függőség jól gyógyítható azokkal a szerekkel, amelyek csökkentik a kényszeres reakciókat, viszont erősítik az önkorlátozás képességét hangzott el az Amerikai Neuropszichofarmakológiai Szakkollégium idei kongresszusán. 
Vágólapra másolva!

Az eredményeket a szakértő közönség elé táró kutatók megállapították, hogy a tudatmódosító szerektől vagy alkoholtól függő betegeket sikeresen gyógyítani képes hatóanyagok jól használhatók játékfüggőséggel küzdő páciensek esetében, akik túlzott mértékben rabjaivá váltak a félkarú rablóknak vagy a pókerasztalnak. Ezek a betegek arról ismerhetők fel, hogy akkor is tovább játszanak, amikor már teljesen egyértelmű, hogy azzal anyagi kár éri őket, illetve családjukat is.

Az eredményekről a konferencián beszámoló Dr. Jon Grant és társai a Minnesotai Egyetemen olyan feladatokat dolgoztak ki a kísérleteikben résztvevőknek, amelyekkel azonosítani tudták, hogy mi motiválhatja ezt a szélsőséges játékkényszert. A vizsgálatokhoz olyan személyeket kértek fel, akiknél a kóros játékkényszert diagnosztizálták.

A résztvevőket két csoportra osztották biológiai alapon. Az első csoportba azok tartoztak, akik a vágy miatt, azaz olyankor játszottak, amikor a vágy olyan erőssé válik bennük, ami felett már nem tudnak uralkodni. A második csoportba pedig azok tartoztak, akik az impulzív reakcióikat képtelenek megfelelően korlátozni (ők, jellemzően akkor is játszanak, amikor a vágyakozás szintje alacsonynak nevezhető, vagy egyáltalán nem is jelentkezik).

A kutatók azt találták, hogy az első csoportba tartozók esetében azok a szerek működtek jól, amelyek az agy opioid rendszerét blokkolták vagy bizonyos glutamátreceptorok működését gátolták. Azt is sikerült megállapítani, hogy ezek a szerek azoknál még hatékonyabban működtek, akiknek a családjában már volt hasonló függőségben szenvedő személy. A második csoportba tartozók esetében olyan szerek bizonyultak hatásosnak, amelyek a egy bizonyos enzim, a COMT működését befolyásolták.

A szakemberek szerint a két játékfüggő altípus azonosításával sokkal egyszerűbb hatékonyan felvenni a küzdelmet a viselkedési zavaraikkal szemben. Azonban azt is elmondták, sajnos a kutatások során olyan személyekkel is találkoztak, akiknek egyik készítményfajta hatására sem javult az állapota, továbbra is ugyanolyan függők maradtak, mint azelőtt.