A komló és a sör számos olyan hatóanyagot tartalmaz, amely segíthet a rák legyőzésében. Ezek közé tartozik többek között a komló keserűsavából kivont xanthohumol.
Kísérletek szerint a vegyület az ösztrogén receptorához kötődve gátolja annak működését, így szerepe lehet a mellrák megelőzésében.
Mivel a tesztoszteron-receptorok hasonlóan működnek és hasonlóan serkentik a hormonfüggő génkifejeződést és sejtnövekedést, Dr. Clarissa Gerhauser, a heidelbergi Német Rákkutató Központ kemoprevenciós csoportjának vezetője és munkatársai hormonfüggő prosztatarák sejteken kísérleteztek xanthohumollal.
"Patkánykísérletekben bár a prosztata súlya nem változott, a xanthohumol határozottan csökkentette a hormonfüggő folyamatok hatásait" - írja az amerikai HealthDay News egészségügyi hírügynökség.
Normál körülmények között a xanthohumol a sörben csak kis mennyiségben fordul elő. Ahhoz, hogy jelentősebb mennyiség kerüljön a szervezetbe, kb. 200 liter sört kellene naponta fogyasztani. Egészségstimuláló hatása miatt azonban német kutatók már dolgoznak a xanthohumollal "dúsított" sörökön.