Percek alatt kimutatja a rákot a nanoszenzor

Vágólapra másolva!
Akár az orvos rendelőjében, néhány perc alatt kiderülhet, hogy van-e daganatos betegségünk. Egy új technológiának köszönhetően mindössze egy csepp vérre és néhány nanoszenzorra van szükség.
Vágólapra másolva!

Gyors, megbízható és nagyon olcsó eszköz kerülhet rövidesen az orvosok kezébe, a Yale egyetem Nanotudományi és Quantummechanikai Intézetének köszönhetően. A fejlesztéssel kapcsolatban végzett kutatások kimutatták: a szenzorok már korai stádiumban képesek érzékelni a rák jelenlétét - közölték a kutatók a Nature Nanotechnology szaklap december 13-i kiadásában.


A nanoméretű eszközöket a vizsgálatok során mell-, és prosztatarák felderítésére használták. Az aprócska érzékelők a ráksejtek felületén lévő fehérjék, az úgynevezett biomarkerek jelenlétét detektálták.


"A fejlesztés előnye, hogy gyakorlatilag bármilyen biomarker érzékelésére beállítható" - tette hozzá Mark Reed, a Yale intézetének igazgatóhelyettese.


"A személyre szabott orvoslás szempontjából hatalmas jelentősége lehet" - tette hozzá William C. Phelps az Amerikai Ráktársaság kutatási programigazgatója. "Egy ujjbegyből kinyert vércseppből pár perc alatt megkaphatjuk az eredményt, mindezt megbízhatóan és viszonylag olcsón. Hatalmas igény van efféle eszközökre, főként a tüdő-, hasnyálmirigy- és méhnyakrák esetén. Mivel ezeket nehéz korán felfedezni, nagyon nehéz gyógyítani őket. Ehhez arra van szükség, hogy a vérből, vagy nyálból egy bizonyos fehérje jelenlétét gyorsan és pontosan képesek legyünk megállapítani."


Bár a szenzorok egyelőre kísérleti stádiumban vannak, a szakemberek szerint több szempontból hozhatnak forradalmi változást az orvoslásba. A korábbi, hasonló rendszerek ugyanis csak a megfelelően kezelt és megtisztított mintákban voltak képesek érzékelni a biomarker-fehérjék jelenlétét.


"Az igazi áttörés, hogy már a vérből is képesek vagyunk kimutatni a rákot" - tette hozzá Reed. "Korábban ez nem működött, mivel a vérben túl sok só és egyéb anyag található, amelyek megakadályozták az érzékelésnek ezt a módját. Azonban mostanra kidolgoztunk egy módszert, amellyel kiszűrhetjük a vizsgálni kívánt részecskéket."


Az első tesztek során a vérmintából húsz perc leforgása alatt tudták kimutatni a rák jelenlétét. Egyelőre nincs információ arról, hogy a szenzorok milyen áron és mikor kerülhetnek az orvosi rendelőkbe.