Vágólapra másolva!
A brazil menta leveléből főzött teát Dél-Amerikában évezredek óta használták fájdalomcsillapításra. Angol kutatók most megfelelően ellenőrzött vizsgálattal is igazolták a természetgyógyászati hagyomány igazságát.
Vágólapra másolva!

A Hyptis crenata, közismert nevén brazil menta megszárított leveléből főzött teát a népi gyógyászok ősidők óta alkalmazták a fejfájástól a hasi görcsök csillapításáig. A növény leveleit fél óráig forralták, majd hűtve itatták a fájdalommal küzdővel. A tapasztalat általában igen kedvező volt: a szenvedő beteg hamar megkönnyebbült.

Teázó egerek

A Newcastle Egyetem kutatói Graciela Rocha vezetésével tervbe vették, hogy korszerű módszerekkel is megvizsgálják ennek a gyógymódnak a hatékonyságát. A munkacsoport először Brazíliában tanulmányozta, hogyan készítik az eredeti módszer szerint a fájdalomcsillapító teát.

Ez igen egyszerű volt, mivel a vizsgálat vezetője a dél-amerikai országban nőtt fel, és gyermekkorában a legkülönbözőbb panaszokra kapta ezt a kezelést.

A kutatás első szakasza egérkísérletek formájában zajlott. A fájdalomingerre adott tea adagját úgy állították be, hogy az megfelelt az emberek által fogyasztott tea szokásos mennyiségének. A hatás mértékét a tabletta formában is világszerte szedett fájdalomcsillapító, az indometacin hatékonyságával hasonlították össze.

Az egerek fájdalmát a tea ugyanolyan eredményesen csillapította, mint a szintetikus fájdalomcsillapító gyógyszer. A kutatók most önként jelentkező embereken is vizsgálni kívánják a fájdalomcsillapító tea hatékonyságát.

Legalább 50 ezer gyógyító növényt fedezett fel az emberiség

"Mióta ember él a Földön, keresi azokat a növényeket, amelyek gyógyítják, ha betegsége támad" - nyilatkozta a kutatásvezető az Újdelhiben tartott, gyógynövényekkel foglalkozó nemzetközi kongresszuson. "Becslések szerint legalább 50 000 növényt használtak világszerte a betegségek kezelésére" - hangsúlyozta előadásában.

"A hagyományos alkalmazási módokon túl a receptre fölírt patikaszereknek is legalább a felében olyan molekula a hatóanyag, mely eredetileg valamilyen növényből származik" - tette hozzá. A kutatás következő szakaszában igyekeznek tisztán is előállítani a brazil menta levelében lévő fájdalomcsillapító anyagot.


A kutatásról az Acta Horticulturae kertgazdasági szaklap számolt be.