Olaszországban engedélyezték az abortusztablettát

Vágólapra másolva!
Olaszországban szerdán zöld utat kapott az RU486 abortusztabletta forgalmazása, miután a hivatalos folyóiratban közzétették, hogy az olasz gyógyszerészeti intézet, az AIFA, jóváhagyta a készítményt a Vatikán és a kormány tiltakozása ellenére. 
Vágólapra másolva!

Az AIFA előzetesen július 31-én engedélyezte a művi terhességmegszakítás alternatívájaként szolgáló RU486 forgalmazását, de a szenátusi bizottság arra kérte, hogy a római katolikus egyház és a Berlusconi-kormány tisztviselőinek tiltakozása miatt gondolja át döntését.

A szervezet december 2-án úgy döntött, fenntartja döntését, és az olasz kormány hivatalos online folyóiratának szerdai számában közzétett álláspont megnyitotta az utat a készítmény forgalmazása előtt.


A Vatikán azonban élesen bírálja a tablettát, a Pápai Életakadémia alelnöke például egyházi kiközösítéssel "fenyegette meg" az RU 486-ot felíró orvosokat. Az olasz kormány álláspontja szerint a tabletta legnagyobb veszélye az, hogy a nők úgy nyúlhatnak a pirula után, mintha egy egyszerű lázcsillapítót szednének be, és közben egy emberi életet pusztítanak el.

Az olaszt törvények értelmében nem kívánt terhességet csak műtéttel lehet megszakítani, de az orvosok, amennyiben nem életmentő beavatkozásról van szó lelkiismereti okokra hivatkozva megtagadhatják a műtétet. Ezzel a lehetőséggel az olasz orvosok közel 70 százaléka él.

Az abortusztablettát a francia Exelgyn laboratórium fejlesztette ki és Franciaországban a nyolcvanas évek vége óta kapható. Magyarországon 2005-óta van forgalomban a gyógyszer és a terhesség első 7 hetében alkalmazható, kizárólag kórházi körülmények között.